Skip to main content
Soa testen in Leeuwarden

 

anonieme soa test

Studenten lopen meer risico op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het is daarom belangrijk dat je het veilig met een condoom doet, maar het kan onverhoopt toch gebeuren dat je denkt dat je een soa hebt opgelopen. Je leest hier wat je het beste kan doen als je denkt dat je een soa hebt, waar jij je in Leeuwarden kan laten testen en hoe je wordt getest.

Symptomen bij een soa

Bij een soa kun je klachten krijgen, maar je kunt ook een soa hebben zonder iets te merken. Zowel mannen als vrouwen kunnen een soa herkennen aan onderstaande symptomen:

  • Zweertjes, wratten of blaasjes bij je geslachtsdelen.
  • Pijnlijk (branderig) gevoel bij het plassen.
  • Pijn tijdens seks.
  • Afscheiding.

Heb je last van een of meer van deze symptomen? Dan is het verstandig om je op een soa te laten testen! Maar ook als je geen klachten hebt, kun je een soa hebben die besmettelijk is en voor ernstige gevolgen kan zorgen zoals onvruchtbaarheid. Laat je daarom ook testen als je geen klachten hebt, maar wel denkt dat je een soa hebt (omdat je bijvoorbeeld onveilige seks hebt gehad of bent gewaarschuwd door een bedpartner). Kijk, voordat je een afspraak maakt, of je thuis een anonieme soa-test kunt doen en wat de kosten zijn of dat je beter een afspraak bij de GGD, een kliniek of huisarts kan maken. Twijfel je over je symptomen of de uitslag van je thuistest? Maak dan altijd een afspraak met je huisarts.

Hoe word je getest op een soa?

Het is heel normaal om een soa-test te doen en het onderzoek gaat meestal ook gemakkelijk. Bij een soa-test kan bloed, urine en een uitstrijkje afgenomen worden. Op basis daarvan kan de arts je vertellen of je een soa hebt. Meestal duurt het een paar dagen tot een week tot de uitslag bekend is. Als er is vastgesteld dat je een soa hebt, word je meestal telefonisch geïnformeerd. Je krijgt dus geen brief op de mat van je studentenhuis met de uitslag en je kunt het resultaat voor jezelf houden. Indien nodig, krijg je medicijnen voorgeschreven. Welke behandeling je krijgt, is afhankelijk van de soa die je hebt. Bij de meest voorkomende soa (chlamydia) krijg je meestal een korte antibioticakuur, waarna je er zo vanaf bent.

Let op: stel je hebt onveilige seks gehad en je denkt een soa te hebben, dan kan je je bij de meeste soa's pas na 3 weken na de besmetting laten testen. Bij hiv is dit zelfs pas na 3 maanden. Houd hier dus rekening mee als je een soa-test wil doen!

Waar kan ik een soa-test doen in Leeuwarden?

  • Bij je huisarts.
  • Op afspraak bij GGD Fryslân. Je kunt telefonisch een afspraak maken door te bellen naar 0900-7367366.
  • 100% anoniem testen met de soa-thuistest (al binnen 48 uur duidelijkheid).

Tip: lees ook onze blog over de voor- en nadelen van verschillende mogelijkheden om een soa-test te doen.

Informatie over soa's, hiv en seksualiteit

  • Informatie over soa's en hiv en welke klachten je krijgt, vind je op SoaAids.nl. Dit is een landelijke hulp- en informatielijn voor vragen over hiv, soa's en veilig vrijen.
  • Sense is een website met goede informatie over seks, verliefdheid, liefde, relaties en alles wat daarbij komt kijken. Vragen kun je stellen via de e-mail, telefoon of chat maar ook kun je hier een afspraak maken om anoniem je vragen te stellen bij de GGD op het sense spreekuur.

Tip: wil je informatie over je gezondheid en andere handige informatie voor studenten direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Leeuwarden Studentenstad! Wij sturen je dan maandelijkse handige informatie, tips, toffe hotspots, nieuwe kamers en leuke bijbanen!

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.