← Terug naar overzicht

De voordelen van een ontgroening bij een studentenvereniging

De afgelopen twee jaar staan studentenverenigingen in heel Nederland helaas in een slecht daglicht. Dit heeft voornamelijk te maken door de ontgroeningen die door sommige verenigingen worden georganiseerd. Een ontgroening kan heftig zijn, maar het is niet voor niets in het leven gebracht. Daarom zetten wij de voordelen van een ontgroening eens op een rijtje voor je.

Je maakt vrienden voor het leven!

Tijdens een ontgroening zijn er vaak veel activiteiten die je als groep moet doorstaan. Bij elke vereniging is dit anders en verschilt de duur van de ontgroening. Dit kan van een dag tot twee weken duren. Iedereen die aanwezig is, maakt hetzelfde mee en dat schept een band. Je leert elkaar binnen een paar dagen/weken ontzettend goed kennen. Uit eigen ervaring weet ik dat ik bij iedereen 's nachts kan aankloppen. De lichting waarmee je ontgroening loopt, is daarom ook heel belangrijk voor de rest van jouw studententijd.

Leer je eigen grenzen kennen

Tijdens een ontgroening kom je er al snel achter waar jouw grenzen liggen. De vereniging wil deze grenzen zoveel mogelijk verleggen. Ze zullen jou testen en kijken hoe ver jij wil gaan voor de vereniging, maar vooral voor jouw lichtingsgenoten. Natuurlijk ligt voor iedereen deze grens ergens anders en dat is ook geen probleem. Je leert voor jezelf opkomen, maar ook voor jouw lichtingsgenoten. Jouw eigen grenzen aangeven is daarom heel belangrijk tijdens een ontgroening en dat wordt ook zeker gewaardeerd!

Leer de vereniging kennen

De gehele ontgroening draait om dat je zo snel mogelijk de vereniging en haar leden leert kennen. De gehele geschiedenis en beweegredenen worden je verteld door haar leden. Je wordt al snel bekend met alle tradities, liedjes en mores (ongeschreven regels). De rest van je tijd bij de studentenvereniging komt dit terug. Deze tradities en mores verbinden de leden met elkaar.

Krijg waardering voor andere verenigingen

Natuurlijk is jouw vereniging na jouw ontgroening de allerleukste! Echter krijg je ook respect voor andere verengingen door heel het land. Een ontgroening heeft vaak vaste componenten die bij veel verenigingen in acht worden genomen. Zo heb je indirect met elk lid van een vereniging in Nederland al een band. Er bestaat een gezonde concurrentie tussen de verenigingen per stad, maar er niks gezelligers dan samenkomen voor een biertje om van jouw studententijd te genieten!

Lees hier verder wat een ontgroening precies inhoudt en waarom jij lid moet worden bij een vereniging!

Meer studentennieuws

soa test
Kerstdiner
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Leeuwarden Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden