Skip to main content

6 tips voor eerstejaars die uit huis gaan

Voor het eerst op jezelf gaan wonen is leuk, maar ook spannend! Je leven gaat er ineens anders uit zien en er zijn veel dingen waar je nu zelf aan moet denken. In deze blog vind je een aantal tips om het wat makkelijker te maken!

Leer hoe je kleine klusjes in en rond het huis opknapt

Als kind hoef je vaak niet zo veel te doen thuis. Af en toe moet je misschien helpen bij een makkelijk klusje en er wordt verwacht dat je zelf je kamer opruimt. Maar veel klusjes worden ook door je ouders of misschien je oudere broer of zus gedaan. Wanneer je uit huis gaat, zijn er daardoor veel dingen die je nog moet leren. Heb jij bijvoorbeeld wel eens zelf een fotolijst opgehangen? Of weet je wat je moet doen als de verwarming het midden in de winter opeens niet meer doet? Vraag voordat je uit huis gaat even na hoe je dit het beste kunt oplossen.

Check of je alle huishoudelijke taakjes onder de knie hebt

Niet alleen klusjes zoals dingen repareren of een fotolijstje ophangen zijn belangrijk om te leren. Denk bijvoorbeeld ook aan alle standaard huishoudelijke taken. Zorg dat je weet hoe de wasmachine werkt (en welk kledingstuk écht niet tegen een wasje van warmer dan dertig graden kan). En oefen wat vaker met koken voordat je verhuist, zodat je niet op pizza’s en noedels hoeft te leven. In deze blog lees je wat voor (huishoudelijke) klusjes nog meer handig zijn om te kunnen.

Houd genoeg contact met het thuisfront

Ga jij aan de andere kant van het land studeren en wonen? Dan is de kans groot dat je je vrienden van vroeger wat minder ziet en natuurlijk je ouders minder spreekt. Gelukkig is Nederland niet zo groot, dus kun je vaak makkelijk heen en weer reizen. Om ervoor te zorgen dat je geen heimwee krijgt en dat er geen vriendschappen verwaarloosd worden, is het belangrijk dat je dit voldoende doet! Ga af en toe een weekendje terug naar thuis thuis. Of plan regelmatig een skypesessie in. Zo verlies je het ‘thuisfront’ niet uit het oog.

Leer de buurt goed kennen

Het is belangrijk dat je je snel thuis voelt op je nieuwe plekje. Vaak gaat dit makkelijker als je de buurt goed leert kennen. Zo raak je snel op je gemak. Zorg dat je weet waar de dichtstbijzijnde supermarkt is, waar je het vuilnis kwijt kunt en welk tentje bij jou in de buurt de lekkerste koffie maakt. Op deze manier zorg je dat de buurt echt jóúw buurt wordt.

Zet wat geld opzij

Als er iets kapotgaat in huis, is het wel zo fijn als je de reparatie hiervan kunt betalen. Het is daarom slim om maandelijks wat geld opzij te zetten voor dit soort onvoorziene kosten. Woon je samen met huisgenootjes? Dan zou je hiervoor een huisrekening kunnen openen. Als iedereen hier maandelijks een klein bedrag opzet, kun je zonder gedoe nieuwe spullen kopen voor het huis wanneer dit nodig is.

Zorg dat je goed verzekerd bent

Als je bij je ouders woont, hebben zij vaak geregeld voor een goede verzekering voor al je spullen. Maar dit kan veranderen wanneer je op jezelf gaat wonen. Zorg er daarom voor dat je een goede inboedelverzekering hebt. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben voordelige verzekeringen voor studenten, dus qua kosten kan dit heel erg meevallen!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.