Skip to main content

Alles wat je wilt weten over lid worden van een studentenvereniging!

Begin jij in september met studeren? En weet je nog niet of je lid wilt worden? Je bent niet de enige! Wij maakten daarom een handig overzicht met alle voor- en nadelen van lid worden van een studentenvereniging.

Waarom zou je lid moeten worden bij een studentenvereniging? 

Lid worden ven een vereniging verrijkt sowieso je studententijd. Daarnaast is je studententijd een van de mooiste periodes uit je leven. Dus waarom zou je er niet alles uithalen? 

Een vereniging zorgt voornamelijk voor de nodige ontspanning. Ze organiseren namelijk veel evenementen en activiteiten. Daarnaast bouw je hechte vriendschappen op en kan het voor je studie en loopbaan ook heel gunstig zijn. Denk maar eens aan het netwerk dat je opbouwt. Daarnaast kun je veel ervaring opdoen door bij een commissie te gaan of een bestuursjaar te doen. Dit staat niet alleen erg goed op je cv, maar is ook gunstig voor je persoonlijke ontwikkeling!

Voordelen van een studentenvereniging:

 • Je doet ervaring op vanuit commissies of bestuursfuncties;
 • Steeds meer bedrijven selecteren op ervaring vanuit studentenverenigingen;
 • Veel reizen en evenementen waar je deel aan kunt nemen;
 • Je vindt makkelijker een kamer of bijbaan;
 • Je ontmoet vrienden voor het leven;
 • Je bouwt een netwerk op waar je altijd iets aan zult hebben;
 • Je creëert onvergetelijke ervaringen en herinneringen;
 • En... het is vooral heel erg gezellig!

Kamer of bijbaan vinden via studentenvereniging

Via je vereniging vind je makkelijker een kamer, waardoor je vaak op de mooiste plekken in de stad kunt wonen! En vaak zijn deze kamers ook nog eens betaalbaar, omdat de panden eigendom zijn van de verenigingen! Daarnaast kan je via je studentenvereniging makkelijk aan bijbaantjes en stageplekken komen. Je zit namelijk direct in een groot netwerk en via via worden de meeste dingen geregeld.

Ervaring opdoen in een commissie of bestuur

Bij een studentenvereniging wordt er altijd veel georganiseerd. Alles wat in een vereniging gebeurt, wordt namelijk door de leden zelf gedaan. Je kunt vaak al meteen in je eerste jaar aangeven dat je in een bepaalde commissie zou willen deelnemen. Er zijn veel verschillende commissies die zich bezighouden met zaken als: het organiseren van een evenement, de PR voor je vereniging, het maken van een jaarboek, het draaien van bardiensten etc. Er zit dus altijd wel een commissie bij die bij jou past!

Evenementen, activiteiten en reizen

Er worden door studentenverenigingen veel evenementen, activiteit en reizen georganiseerd. Doordat je met een grote groep iets doet, zijn de kosten vaak relatief laag. Voorbeelden van evenementen, activiteiten en reizen zijn: wintersport, zeilreizen/-wedstrijden, hockeytoernooien, roeiwedstrijden, themafeesten, gala's, theatervoorstellingen en nog veel meer. Reden genoeg om dus lid te worden en mooie herinneringen te maken!

Tijd van je leven

Al met al zijn er redenen genoeg om lid te worden van een studentenvereniging. Lid zijn van een studentenvereniging zorgt ervoor dat je veel meer mee zal maken dan wanneer je niet lid bent. Je bouwt een groot netwerk op voor later, maar je maakt vooral ook vrienden voor het leven.

Waarom niet lid worden?

Er worden altijd veel redenen gegeven waarom mensen niet lid willen worden:

 • Ik heb al genoeg vrienden;
 • Ik heb geen zin in ontgroening;
 • Kost veel te veel tijd;
 • Kost veel te veel geld;
 • Ik hou niet van dat corperaal gebral...

We nemen stap voor stap de reden met je door en motiveren waarom je wel lid zou moeten worden!

Ik heb al genoeg vrienden

Vaak wordt er gezegd dat studenten al genoeg vrienden hebben en daarom geen lid willen worden. Maar dat je al genoeg vrienden hebt, betekent niet dat je geen nieuwe mensen meer hoeft te leren kennen. Dit betekent natuurlijk niet dat je je huidige vrienden moet dumpen! Maar door lid te worden bij een studentenvereniging leer je juist mensen kennen die je anders niet direct had ontmoet of je vrienden zouden worden. Hierdoor bouw je een groot netwerk op en kom je in aanraking met veel verschillende soorten mensen.

Ik heb geen zin in ontgroening

Er zijn veel verhalen over verschrikkelijke ontgroeningspraktijken. Een serie zoals Feuten helpt daar absoluut niet bij! Maar wees gerust: bij een heleboel verenigingen is de ontgroening helemaal niet zo erg! De meeste verenigingen staan namelijk onder toezicht bij onderwijsinstellingen. Dit betekent dat deze onderwijsinstellingen den verenigingen ook sancties kunnen opleggen bij wangedrag. Dit is financieel erg ongunstig voor verenigingen 

Waarom is er een ontgroening

Waarom is er een ontgroening? In ieder geval niet omdat ouderejaars aspirant-leden willen kwellen. Het idee achter een ontgroening is dat er een groep wordt gevormd. Als een groep samen iets ervaart, trek je namelijk naar elkaar toe! Je helpt elkaar en legt je makkelijker contact. Dit zorgt ervoor dat je een hechte groep krijgt die elkaar helpt wanneer nodig. En dat is uiteindelijk de basis van een (studenten)vereniging. Elkaar helpen en ondersteunen!

Vraag dus bij de vereniging waar jij lid zou willen worden of er een ontgroening is of niet. Hoe lang die duurt en of die verplicht is. Vaak zal je zien dat het allemaal enorm mee valt en dat je het voor geen goud had willen missen!

Lid zijn van een studentenvereniging kost veel tijd

Natuurlijk besteed je behoorlijk wat tijd aan je studentenvereniging, maar bij de meeste verenigingen kan je zelf bepalen hoeveel dat is. Meestal heb je een vaste borrelavond per week. Maar als jij tentamens hebt of het niet goed uitkomt, dan hoef je hier niet verplicht aanwezig te zijn. Je zal zien dat als je lid bent, het juist gezellig is om 1 keer in de week met je jaarclub, dispuut of andere leden bij elkaar te komen. Je maakt tenslotte tijd voor dingen die je leuk vind.

Lid zijn van een studentenvereniging kost veel geld

Het kost wel wat geld, maar hoeveel maak je zelf uit. Je betaalt sowieso lidmaatschapkosten, maar dat doe je tenslotte ook bij een sportvereniging of je studie. Daarnaast ben je geld kwijt voor drankjes, evenementen en reizen. Echter kan je zelf beslissen hoeveel je wilt drinken, of je met alle evenementen mee wilt doen en of je 10 keer op reis gaat of niet. Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wilt. En als je niet lid bent ga je ook reizen, stappen en naar evenementen met je vrienden! Dat geld geef je dus sowieso wel uit ;)

Ik hou niet van dat corperaal gebral

Niet elke vereniging bestaat uit ballen en niet alle ballen zijn lid bij een vereniging. Ga vooral een keer kijken bij een studentenvereniging waar jij interesse in hebt! De meeste steden hebben een grote centrale introductie, waarbij je gemakkelijk kennis kunt maken met verschillende studentenverenigingen. Je merkt zelf snel genoeg of je een klik hebt met leden van de studentenvereniging. Daarnaast zijn er ook een hoop verschillende soorten studentenverenigingen naast alleen de traditionele! Zo heb je studentenverenigingen op het gebied van sport, religie, politiek, internationaal, kunst, muziek en ga zo maar door. Er is dus altijd wel een vereniging te vinden die bij jou past!

Kennismaken met studentenverenigingen

Hebben wij jou toch kunnen overtuigen om lid te worden? Bekijk dan alle studentenverenigingen waar je lid zou kunnen worden. Kijk of er een open borrelavond is of neem contact op of je een keer mag komen kijken!

Of je nou lid gaat worden of niet, wij wensen jou sowieso een mooie studententijd toe!

Bekijk alle studentenverenigingen

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.