Skip to main content

Dit zijn de beste Friese speciaalbiertjes!

Voor deze blog ging ik voor jou op onderzoek uit naar de lekkerste biertjes van Leeuwarden. Al gauw kwam ik erachter dat er geen top 5 bestaat van de lekkerste biertjes, want smaken verschillen en Leeuwarden heeft slechts een paar brouwers. Daarom sprak ik af met de eigenaren van Speciaalbier café de Markies. Michelle Beerstra en Menno Feenstra kwamen met een top 4 van de beste biertjes van Friesland.

De hamvraag luidt: welke ingrediënten zijn nodig voor een goed biertje? “Het verhaal moet kloppen”, zegt Michelle. Een goed biertje komt van een brouwerij waar bier met passie en niet slechts voor het geld wordt gebrouwen. Friesland heeft 36 brouwerijen. Veel van deze brouwerijen zijn uitgegroeid van een hobby naar een kleinschalig bedrijfje en leveren alleen plaatselijk. Speciaalbier café de Markies heeft 250 bieren op de kaart, niet alleen vanuit Friesland, maar vanuit de hele wereld. Een goed biertje voldoet aan een aantal voorwaarden. Het gaat niet alleen om de smaak, maar ook om kwaliteit en constante brouwcapaciteit, leggen Menno en Michelle uit. De brouwerij moet een goed bier kunnen leveren, maar moet ook vernieuwend zijn en af en toe een nieuw product produceren. Daarnaast kennen zij ook de mensen achter de brouwerijen waardoor ze weten met welk hart het biertje wordt gebrouwen. Wanneer een verhaal klopt, geeft dat een hele andere top 4 dan een leek die een paar biertjes wel lekker vindt en deze voor je op een rijtje zet. Dit wilde ik je besparen, dus hier komt een top 4 van de échte kenners.

1. Grutte Pier Tripel

Op 1 staat de Grutte Pier Tripel van de Grutte Pier Brouwerij uit Leeuwarden. Een allemansvriend van 7,5%. Wie in Friesland woont, kent dit bier. Maar ook in de rest van Nederland wordt dit biertje gewoon goed verkocht. Het biertje bevat een zoetigheid, maar heeft een bittertje in de afdronk. De juiste hoeveelheid koriander is hierbij het toverwoord. Doordat het een Belgische tripel is, wordt het gedragen door een breed publiek. De Grutte Pier tripel is al twee keer verkozen tot beste tripel van Nederland. Grutte Pier is het huisbier van speciaalbier café De Markies en verkoopt de tripel van de tap voor 4,50 euro.

2. Kammeraat Russian Imperial Stout

De Kammeraat van brouwerij De Kroon op Leeuwarden mag in dit rijtje alleen vanwege de naam al niet ontbreken. Dit is een zwaar biertje van 11,3% en hier betaal je in De Markies 6,90 euro voor. Het is een ‘genietbiertje’ die je niet zomaar achterover slaat. Deze Russian Imperial Stout heeft in 2016 de gouden medaille voor de beste stout van Nederland gewonnen door World Beer Awards. Laurier voert in dit biertje de boventoon.

3. Dokwerker Porter

De Dokwerker dubbel wordt gebrouwen door brouwerij Het BrouwDOK uit Harlingen. Menno legt uit dat dit een Baltic Porter is in de categorie Stout Porter. Dit biertje is een klein beetje fruitig, maar bevat bovenal smaken van koffie en cacao. Voor dit donkere biertje met 8,5% betaal je in De Markies 6,10 euro. Volgens hun website werd dit biertje in 2019 verkozen tot Beste Bier van Noord-Nederland.

4. Kald Kletske Blond

Mocht je nog geen speciaalbier drinker zijn, dan is dit een geschikt biertje om mee te beginnen. Ook is dit zomerbiertje lekker verfrissend voor de ervaren drinkers. Dit blond biertje van Kald Kletske uit Dokkum is niet heel zwaar met 6%. In De Markies betaal je 5,30 euro. Dit biertje kun je omschrijven als fris en licht hoppig. Een goede opvolger na pils.

Voor welk speciaalbiertje ga jij? Wil je liever een online bierproeverij doen? Onze blogger Jan schreef eerder deze maand over de beste opties om een online bierproeverij te organiseren met vrienden of familie!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.