Skip to main content

Een semester abroad studeren in Canada

Steeds meer studenten kiezen ervoor om een half jaar te studeren aan een buitenlandse universiteit. Een mooie kans waar je ontzettend veel van kan leren. Wonen en studeren op een andere plek, je onderdompelen in een andere cultuur en veel nieuwe mensen leren kennen. Superleuk, maar ook reuze spannend! Ook ik pakte deze kans en daar ben ik ontzettend blij mee. In deze blog deel ik mijn ervaringen en geef ik je tips hoe je deze uitdagende tijd onvergetelijk maakt.

Vancouver

De eerste helft van mijn derde bachelor jaar kreeg ook ik de geweldige kans om te studeren in het buitenland. Ik had het grote geluk om naar mijn eerste keus af te mogen reizen: Vancouver in Canada.

Eind augustus 2017 stapte ik alleen in het vliegtuig. Een uitdaging waar ik enorm zin in had, maar die ik ook heel spannend vond. Gelukkig werd ik verliefd op Vancouver op het moment dat ik aankwam. Je kunt de stad vergelijken met New York, maar dan met 20% van de inwoners. Daarnaast ben je binnen een uur rijden in de meest prachtige natuur. De mensen zijn chill, Canada is een supertolerant land en het klimaat is gelijk aan Nederland. Na het laatste weekje vakantie doorbrengen in de stad en mooie omstreken, kon ik niet wachten: laat dat half jaar maar komen!

De universiteit

Hoewel veel studenten die naar het buitenland gaan het nog weleens vergeten, kom je er toch echt om te studeren. Ik studeerde aan de Simon Fraser University (SFU) in Burnaby, een buitenwijk van Vancouver. Omdat de eerste twee blokken van mijn derde studiejaar open stonden, mocht ik met goedkeuring van de examencommissie zelf kiezen wat ik in Canada wilde studeren. Toen ik zag dat ze op SFU ‘Gender Studies’ aanboden, wist ik het meteen. Het leek me geweldig om me in dit interessante onderwerp te verdiepen in een land dat heel loyaal is op het gebied van gender en seksualiteit.

De colleges in Canada vond ik erg leuk. Professoren zijn erg gepassioneerd en brengen de theorie en hun eigen ervaringen heel enthousiast over. Wel moest ik even wennen aan de andere manier van studeren. In Noord-Amerika is de werkwijze op de universiteit wat praktischer en het niveau wat lager dan in Nederland. Ineens moest ik wekelijks opdrachten inleveren en veel verschillende tentamens maken, in plaats van een enkel tentamen en paper per vak. Gelukkig wende ik hier snel aan en was het erg goed te doen. Ik heb ontzettend veel waardevolle en interessante kennis opgedaan en daarnaast mijn Engels sterk verbeterd.  

Het sociale leven

Samen met een hoop andere Canadese studenten en uitwisselingsstudenten uit heel Europa woonde ik op de Burnaby campus. Een leuke sfeer en heel gaaf om een keer het echte campusleven te ervaren. De eerste twee weken waren sociaal heel intensief, maar daarna had iedereen een fijn groepje mensen om zich heen verzameld. Met mijn internationale groepje vrienden heb ik allerlei leuke weekendtrips gemaakt, Vancouver verkend en goede feestjes bezocht.
Ook leerde ik een aantal Nederlandse meiden kennen waarmee ik me supergoed vermaakte. Met hen heb ik als kers op de taart na mijn semester nog een roadtrip door het Westen van de USA gemaakt. Bovendien zijn het goede vriendinnen van me geworden die ik nog vaak zie. Graag deel ik met hen de waardevolle herinneringen van de onvergetelijke tijd die we hebben gehad. Studeren in het buitenland is spannend, maar vooral superleerzaam en waanzinnig leuk!

Wil je weten hoe jij dit ook kan regelen? Dat lees je in mijn eerdere blog: Studeren in het buitenland: hoe regel je dit?

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.