Skip to main content

Eerste hulp bij schimmel

We denken er liever niet over na, maar het kan bij iedereen gebeuren: schimmel in huis. Het beste is natuurlijk voorkomen, maar wat te doen als er schimmel in jouw huis zit?

Schimmel in huis

Schimmel ontstaat vooral in vochtige, slecht geventileerde ruimtes. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt merken dat je er last van hebt: je huis ruikt onaangenaam, je krijgt allergische klachten en het kan zelfs leiden tot luchtwegproblemen. Ook is het mogelijk om schimmelplekken te zien. Vaak zijn dit zwarte plekken op de muur, de vloer of het plafond.

Het gevaar van schimmel

Schimmel in je huis kan serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid. Neem bijvoorbeeld de meest voorkomende ter wereld: de aspergillus schimmel. Het risico op astma wordt aanzienlijk verhoogd wanneer deze in je huis aanwezig is. Behalve klachten aan je luchtwegen, kan je ook last krijgen van allergie-achtige klachten. Het is dus erg belangrijk dat je er wat aan doet!

Voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard is het beter om te voorkomen dat er überhaupt schimmel in je huis ontstaat. Dit doe je het beste door je huis goed te ventileren. Schimmels gedijen vooral goed in kamers waar het vochtig is, zoals de badkamer. Maar lang niet alle badkamers hebben een raam dat je open kunt zetten. Het is dan belangrijk om een goed werkend luchtventilatiesysteem te plaatsen. Het kan ook helpen om de douche goed te drogen met een handdoek als je klaar bent.

Blij en schimmelvrij

Mocht je toch schimmel in huis hebben, kun je deze met een natte doek of borstel en wat soda weg proberen te poetsen. Doe dit nooit met een droge doek! Dan loop je het risico dat de sporen in de lucht belanden en zich verder verspreiden. Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar. Deze middelen zijn vaak erg effectief, maar niet heel goed voor het milieu en je luchtwegen. Als er schimmel in stoffen materialen zit, kun je proberen deze zo heet mogelijk te wassen. Blijft het aanwezig, dan is het beter de stof weg te doen. Wanneer het probleem echt te extreem is om zelf op te lossen, kun je het beste een professionele schoonmaker in de hand. Dan maken zij jouw huis schimmelvrij!

Voorkomen van een vies studentenhuis is natuurlijk het beste. Pak dus een emmertje sop en begin aan een goede schoonmaakbeurt van die vieze keuken!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.