Skip to main content

Hoe is het om lid te zijn van Io Vivat Nostrorum Sanitas?

Ga je lid worden van een studentenvereniging? Dat wordt altijd gevraagd aan het begin van het jaar. Maar hoe is het eigenlijk om lid te zijn van een studentenvereniging? Wij vroegen het aan Joy van de vereniging Io Vivat Nostrorum Sanitas!

Tip: twijfel je nog of je lid wilt worden van een studentenvereniging? Wij zetten voor je op een rij waarom je wel of niet lid moet worden van een studentenvereniging!

Wie ben je en wat is jouw functie binnen de vereniging?

Mijn naam is Joy Ruijmgaart, ik ben 21 jaar oud en ben de voorzitter van studentenvereniging Io Vivat Nostrorum Sanitas.

Je bent klaar met je vwo/havo en gaat studeren, hoe en wanneer schrijf je je in voor een vereniging?

Je kunt je op verschillende manieren en momenten inschrijven bij onze studentenvereniging. Binnen Io Vivat hebben wij twee instroommomenten om lid te worden van de studentenvereniging, dit is in september en in februari, tegelijk met de instroom van Stenden Hogeschool. Allereerst kan jij je inschrijven op onze website iovivat.nl. Daarnaast vind je Io Vivat op verschillende momenten wanneer je in contact komt met NHL Stenden, bijvoorbeeld op grote open dagen van NHL Stenden, kleinschalige opendagen van International Hospitality Management, pasdagen van de opleiding International Hospitality Management en gedurende de Study Start Week van de opleidingen. Gedurende deze momenten beantwoorden leden van de vereniging al jouw vragen en kan jij je inschrijven. Ook organiseert Io Vivat het ‘Into the Wild’ festival in de introductieperiode!

Ingeschreven en dan? Hebben jullie een ontgroening?

Op het moment dat jij je hebt ingeschreven bij onze studentenvereniging wordt je op de hoogte gehouden over de verschillende momenten wanneer je kennis kunt maken met de vereniging. Dit doen we door middel van een leuk en gezellig weekend, genaamd Welcome to Io Vivat, waarin de nieuwe leden elkaar en de vereniging leren kennen. Dit is geen ontgroening.

Tip: wil je weten hoe het eraan toegaat bij een ontgroening? Wij schreven een blog over wat je kunt verwachten van een ontgroening!

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap? En met welke kosten moet je nog meer rekening houden?

Momenteel is de contributie van een lid van Io Vivat €125 op jaarbasis. Verder zijn er evenementen die georganiseerd worden voor en door leden van de vereniging waar soms ook kosten aan verbonden zitten. Denk hierbij aan een weekend zeilen, een week skiën en/of het jaarlijkse gala. Het is aan jou de keuze of je deelneemt aan deze evenementen.

Feut, Dispuut, Verticale, Jaarclub, sociëteit, toko...? Wat hebben jullie en wat is het precies?

Studentenvereniging Io Vivat heeft haar eigen sociëteit, Sociëteit ’t Heertje op Herenwaltje 5 in Leeuwarden. Ook wel ‘de kroeg’ genoemd. Binnen onze studentenvereniging hebben leden de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij een dispuut of gilde, of om een jaarclub op te richten. Ook kunnen leden lid worden van verschillende bureaus en/of commissies. Denk bij een bureau/commissie aan een clubje waar je mee gaat koken voor de leden, een evenementen- of sportcommissie waarmee je verschillende evenementen en activiteiten organiseert binnen de vereniging of een promotiecommissie waarmee jij het gezicht bent naar de nieuwe leden toe. Deze bureaus en commissies zijn er om je verder te ontwikkelen op een vlak waar jij geïnteresseerd in bent. Bovendien kan jij ook nog studiepunten verdienen door middel van een bureau of commissie.

Hoe kom je in een studentenhuis te wonen?

Meestal moet je hiervoor hospiteren. Dit houdt in dat je wordt uitgenodigd voor een borrel, samen met nog meerdere geïnteresseerden. Uiteindelijk kiezen de bewoners van dat huis wie de kamer krijgt en dus hun nieuwe huisgenoot wordt. Als er kamers vrij zijn wordt dit altijd aangegeven op de Facebook van Io Vivat.

Heb je verenigingsverplichtingen?

Bij onze vereniging is vrij weinig verplicht, maar actief zijn wordt wel gestimuleerd. In het eerste jaar van je lidmaatschap help je de sociëteitscommissie met tapdiensten, om zo een steentje bij te dragen. Het wordt aangeraden om de vergaderingen bij te wonen om zo op de hoogte te blijven over alles wat gaande is binnen de vereniging. Ook wordt het gestimuleerd om lid te worden van een bureau of commissie, op de sociëteit te komen borrelen en je netwerk te vergroten.

Heb je überhaupt nog wel tijd voor je studie als je lid wordt?

Jazeker! Io Vivat is verbonden aan Stenden en het zal ook altijd gestimuleerd worden om je school te halen. Zelfs als je lid bent van een dispuut, gilde of jaarclub in combinatie met een bureau of commissie is het haalbaar. Rond week acht en negen van de modules zijn alle leden volledig met school bezig en is het ook logisch als je niet tot laat op de kroeg staat. Ook gaat de kroeg in week acht en negen een aantal dagen dicht. Dit om de leden te stimuleren om bezig te gaan met school en te focussen op tentamens.

Verenigingskleding, heb je dat en hoe kom je daaraan?

Ben je lid van de vereniging dan heeft eigenlijk ieder lid wel een verenigingstrui, de groen-paars gestreepte truien. Daarnaast kun je ook nog andere dingen aanschaffen zoals een petje, hoodie, zonnebril of een lustrumtrui. Deze items kun je kopen in onze eigen webshop op iovivat.nl.

Hoe zit het met bestuur? Wie zitten daar in en wat doen zij?

Het bestuur van de vereniging zijn leden van de vereniging die een jaar de vereniging leiden. De functies binnen het bestuur van Io Vivat zijn voorzitter, vice-voorzitter, secretaris, penningmeester, algemeen lid, coördinator sport en coördinator der sociëteit. Het runnen van de vereniging is eigenlijk een fulltimebaan, waardoor vele bestuursleden ervoor kiezen om een tussenjaar te nemen van school om zich daardoor volledig te kunnen focussen en inzetten voor zijn of haar functie.

Hoe kom je in het bestuur?

Leden kunnen zich aanmelden voor een functie in het bestuur. Je stelt jezelf hierdoor verkiesbaar en presenteert je beleidspunten aan de leden van de vereniging. De leden kunnen dan voor of tegen stemmen. Er wordt dus democratisch een bestuur gekozen. Op het moment dat niemand zich aanmeldt voor een functie en er dus een functie leeg is, vraagt het bestuur mensen voor deze functie.

Is de praeses/voorzitter echt de grote baas?

Als voorzitter ben je eindverantwoordelijk voor alles wat er op de vereniging gebeurd. Je bent het aanspreekpunt voor leden en leidt de vergaderingen. Dit doe ik niet alleen, maar ik voer alles uit samen met mijn mede-bestuursleden.

Waarom zou jij studenten willen aanraden om lid te worden van een studentenvereniging?

Lid zijn van een studentenvereniging geeft je een enorm sociaal netwerk dat je met je meedraagt en altijd bij je hebt voor de rest van je leven. Je leert ontzettend snel en in korte tijd veel nieuwe mensen kennen. Hierdoor voel jij je ook sneller thuis als je net nieuw bent in een stad en bijvoorbeeld op jezelf woont. Daarnaast is het ontzettend gezellig om een plek te hebben, een tweede huiskamer, waar je samenkomt met andere studenten en vriendschappen voor het leven vormt. Lid worden van studentenvereniging Io Vivat is een van de beste keuzes die ik gemaakt heb in mijn leven.

Tip: wil je niks missen van het studentenleven in Leeuwarden? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.