Skip to main content

Introductieweek van de universiteit en hogescholen in Leeuwarden

De introductiedagen zien er dit jaar anders uit dan voorgaande jaren. Elke onderwijsinstelling moet zich aan de corona maatregelen houden en dat is een enorme uitdaging. Dit vraagt dus om veel creativiteit van de universiteit en de hogescholen. Toch is het hen gelukt om de studenten op een leuke manier te verwelkomen! En dat is nog niet alles. Ook Leeuwarden Student City verwelkomt elk jaar de studenten met creatieve activiteiten. In deze blog lees je wat zij voor de studenten hebben georganiseerd!

Leeuwarden Student City

Elk jaar organiseert Leeuwarden Student City in samenwerking met de universiteit en de hogescholen de Leip! Studie Start Week en Leip! Festival. Dit laatste is helaas geannuleerd. Wel doen NHL-Stenden en University Campus Fryslân mee aan de studiestartweek. Leeuwarden Student City trekt alles uit de kast om de nieuwe studenten op een creatieve manier kennis te laten maken met medestudenten en de studentenstad Leeuwarden. Op de locatie van de onderwijsinstelling zijn er talloze activiteiten georganiseerd in de buitenlucht en 1,5e meter. Stap bijvoorbeeld op een spinningfiets en maak kennis met Leeuwarden door deel te nemen aan een virtuele fietstour door de stad. Los een rebus op aan de hand van een interactieve video. Woon een culturele podcast bij die ter plekke wordt opgenomen. Ervaar welke verrassing een hologram voor de studenten in petto heeft… En dan zijn dit nog niet eens alle activiteiten. Tijdens deze dagen is er ook volop eten en drinken aanwezig.

In week 35, de week van 24 augustus, vinden de activiteiten plaats bij University Campus Fryslân. In week 36, de week van 31 augustus, vinden de activiteiten plaats op de binnenplaats van NHLStenden. Eenmaal op locatie dienen de studenten zich in te schrijven voor de activiteiten.

NHL Stenden

De introductiedag van NHL Stenden begint met een feestelijk ontvangst in de hal. Wat dit ontvangst in houdt is nog een verrassing. Geheel in corona stijl wordt er ook een online evenement georganiseerd. Tussen 12 en 1 uur krijgen de studenten een link met daarin een gastcollege van de bekende hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij was vaak te gast bij De Wereld Draait Door en schuift geregeld aan bij andere praatprogramma’s. Erik Scherder vertelt in dit college over hoe ons brein omgaat met verandering en welke impact dit heeft. Interessant dus! NHL Stenden stelt wel als regel dat slechts 40 procent van de studenten aanwezig mag zijn in de Grote Hal. Een gezamenlijk groot feest wat we van NHL Stenden gewend zijn is er dit jaar niet, maar elke opleidingen organiseert voor de eerstejaars wel een introductieweek aangepast aan de maatregelen.

University Campus Fryslân

University Campus Fryslân is een tak van de Rijksuniversiteit Groningen. Hier wordt een handjevol bachelor- en masteropleidingen gegeven. De eerstejaars hebben een introductieweek vol met sociale- en academische activiteiten. De academische activiteiten houden in dat er bijvoorbeeld quizzen worden georganiseerd die gaan over de opleiding om hen alvast klaar te stomen voor het studiejaar. De sociale activiteiten zijn onder meer een stadswandeling met de huidige studenten, beach volleybal, suppen door de grachten van Leeuwarden, een bezoek aan oud-universiteitsstad en elfstedenstad Franeker en kennismakingsactiviteiten met een feestelijk afsluitend diner. Dit jaar vinden de activiteiten alleen in Leeuwarden en Franeker plaats. In voorgaande jaren maakten de studenten ook kennis met Groningen, aangezien ze toch aan de Rijksuniversiteit studeren. Vanwege  corona gaat dat dit jaar niet door, maar staat dit voor later in het schooljaar op de planning.

Van Hall Larenstein

De locatie van Van Hall Larenstein in Leeuwarden pakt het net even iets anders aan. Normaal gesproken hebben zij een druk weekprogramma. Dit jaar wordt er geen introductieweek georganiseerd vanuit de school zelf, maar organiseert elke opleiding in week 36 een ochtendprogramma. Dit ochtendprogramma vindt buiten plaats en op 1,5e meter. De ochtend wordt afgesloten met en lunch. ‘s Middags is het de beurt aan de studentenvereniging Osiris. Zij organiseren drie kennismakingsactiviteiten voor de eerstejaars zodat de studenten elkaar en de studentenvereniging beter leren kennen. Zo gaat het nieuwe jaar goed van start!

Zou je je graag willen aansluiten bij een studentenvereniging? Check onze pagina met alle studentenverenigingen in Leeuwarden!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.