Skip to main content

Op kamers in Leeuwarden: dit moet je weten

Je gaat studeren in Leeuwarden of je bent op zoek naar een nieuwe kamer. Spannend! Als je nog niet bekend bent in Leeuwarden weet je waarschijnlijk niet waar je moet beginnen met zoeken. Geen zorgen. In dit artikel geef ik je handvatten over makelaars, facebookpagina’s en de leukste studentenwijken van Leeuwarden.

Studentenwoning in Leeuwarden

Als je voor het eerst uit huis gaat kun je er voor kiezen om een studentenwoning te betrekken. Dit is niet alleen gezellig, je kent gelijk ook een paar medestudenten. Afhankelijk van je budget zijn er verschillende opties. Je kunt je inschrijven op Kamernet.nl of andere soortgelijke websites. Hier kleven wel nadelen aan. Soms zijn er wachtrijen, je moet geld betalen voor het reageren op een kamer of een maandelijkse fee. Daarnaast is de kans dat je via dit soort sites een kamer vindt redelijk klein. De concurrentie is vaak groot. Gelukkig zijn er ook andere opties. 

Tip: meer informatie over wonen in Leeuwarden lees je op onze speciale wonen in Leeuwarden pagina!

Een Facebook oproep

Je kunt een oproep plaatsen of reageren op oproepen van anderen op meerdere Facebookpagina’s. Typ de zoekwoorden ‘Leeuwarden huurwoning’ of ‘Leeuwarden kamers’ in en je ziet gelijk meerdere pagina’s zoals Leeuwarden Housing Market, Huurwoningen in Leeuwarden, Huurwoningen of kamers huren in Leeuwarden. Let wel, deel hier niet teveel persoonlijke informatie.

Vind een kamer via de makelaar

Mijn persoonlijke favoriet is huren via een makelaar. Je bespaart jezelf veel tijd en vervelende hospiteeravonden. Bij De Noordelijke Verhuurmakelaar betaal je geen makelaarskosten en zij verhuren zowel kamers als appartementen. Dit geldt ook voor Rotsvast. Als je zelf geen tijd hebt om hun aanbod te bekijken op de website, kun je Rotsvast ook inhuren als aanhuurmakelaar. Hier zijn vaak wel kosten aan verbonden.

Tip: soms is het huren van een compleet appartement goedkoper dan een kamer. Dit kan het geval zijn als je een appartement huurt met een maximale kale huur van 737 euro. Gas, water en licht zijn niet in deze prijs meegerekend. Als de huur onder dit bedrag zit en je voldoet aan een aantal voorwaarden, dan kom je in aanmerking voor huurtoeslag. Dit kan oplopen tot maximaal 368 euro per maand. De huurprijs voor 2020 moet lager zijn dan 737 euro, je bent ouder dan 18 jaar, je hebt een eigen voordeur en je verdient niet al te veel bij. Kijk op de Belastingdienst of je in aanmerking komt voor huurtoeslag en wat de hoogte van de toeslag is.

De leukste studentenwijken

Maar in welke wijken moet je nou op zoek naar een kamer? Uiteraard is de Nieuwestad - het centrum van Leeuwarden - erg gezellig maar soms ook wel prijzig. Net buiten de Nieuwstad zijn er veel leuke en gezellige straatjes met als grootste voordeel dat je na het stappen rollend naar huis kunt. De wijk Bilgaard en het Valeriuskwartier worden ook goed bewoond door studenten, omdat het op een steenworp afstand ligt van NHL Stenden Hogeschool. In de wijk Huizum ligt Van Hall Larenstein Hogeschool. Hier wonen ook veel studenten. Gelukkig is het centrum en de wijken rondom Leeuwarden niet heel groot en fiets je zo de stad door. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.