Skip to main content

Starten met een nieuwe studie? | 5 tips om je goed voor te bereiden

Ben je net begonnen met je eindexamens en start je na de zomer met een bachelor of master studie? Dat kan best spannend zijn. Je gaat naar een nieuwe hogeschool of universiteit, en misschien verhuis je wel naar een nieuwe stad. Kortom, er komen veel nieuwe prikkels op je af. Wanneer jij je goed voorbereid hoef je je helemaal niet druk te maken. Wij hebben 5 tips op een rijtje gezet zodat jij de eerste weken van het collegejaar goed doorkomt. 

1. Stippel het (openbaar) vervoer uit

Je weet al naar welke hogeschool of universiteit je gaat. Op basis hiervan weet je wat ongeveer de afstand is en heb je wellicht al besloten of je met de fiets, scooter of het openbaar vervoer gaat reizen. Als je met de fiets of scooter gaat hoef je niks te regelen, maar ga je bijvoorbeeld met de trein, bus of metro? Dan moet je een persoonlijke ov-chipkaart aanvragen. De aanvraag kun je doen via de onderstaande website:

> Aanvragen persoonlijke ov-chipkaart

Als je dit hebt gedaan, dan kun je via DUO je studentenreisproduct aanvragen. Je kunt kiezen tussen een week- of weekendabonnement. Heb je dit nog niet gedaan? Je kunt dit doen via de website van DUO.

> Studentenreisproduct aanvragen DUO

Heb je de bovenstaande stappen doorlopen? Bekijk dan via de 9292 of NS app welke route je moet nemen om aan te komen op de hogeschool of universiteit.

TIP: je hebt naast het studentenreisproduct ook recht op studiefinanciering. Dit moet je ook zelf regelen. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

2. Studieboeken bestellen

Begin op tijd met het bestellen van je studieboeken want tijdens je eerste colleges wil je niet zonder boeken zitten en je wil een goede indruk maken op de nieuwe docenten. Vanuit je studie krijg je altijd een boekenlijst opgestuurd. Je kunt ze via een officiële website halen van de school of je kunt op zoek gaan naar de boeken op tweedehands websites zoals Bookmatch.

3. Maak tijd voor jezelf

In de eerste weken komt veel op je af. Nieuwe docenten, studiegenoten, informatie over je studie en alles daaromheen. Logisch dat je niet alles kunt onthouden. Schrijf daarom alle belangrijke informatie op in een notitieboekje of op je laptop. Daarnaast is het goed om ook wat tijd vrij te maken voor jezelf. Ga wat relaxen met je nieuwe studiegenoten op het terras of in het park. Jullie kunnen dan ook tegelijkertijd wat eerste indrukken delen en je leert elkaar beter kennen. 

4. Ga naar de colleges

Dit klinkt best logisch, maar soms is de verleiding groter om niet te gaan. Als je op kamers gaat wonen dan is er niemand die jou uit je bed haalt om naar college te gaan. Bovendien is er op een hogeschool of universiteit ook geen aanwezigheidsplicht. Leer daarom je zelf aan om de lessen te volgen. Je hebt de studie gekozen omdat je er meer over wil leren. Als je aanwezig bent tijdens het college, sla je ook meer stof op en kun je vragen stellen als iets onduidelijk is. 

5. Geef niet op

De eerste weken kunnen best wennen zijn. Laat je daarom niet gek maken en blijf doen wat voor jou goed voelt. Plan goed en houd alles netjes bij, dan komt het zeker allemaal goed. Als het even niet mee zit, geef dan niet op. Voor iedereen is het wennen en uiteindelijk vind jij je eigen draai wel. En onthoud: je studententijd is de leukste tijd van je leven! Dus geniet ook vooral. Voor je het weet is het weer voorbij. 

Dit waren onze 5 tips hoe jij je het beste kunt voorbereiden op een nieuwe studie. 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.