Skip to main content

Studenten zorgverzekering: hier moet je op letten

Na je achttiende verjaardag ben je niet langer gratis verzekerd voor zorg, en moet jij (of je ouders) dus gaan betalen voor een zorgverzekering. Zorgverzekeraars bieden echter voor studenten speciale verzekeringen aan, die wat lager in de kosten liggen. Erg aantrekkelijk voor jou als arme student, dus! Ben jij op zoek naar een goede studenten zorgverzekering? Probeer dan hier op te letten.

Waarom sluit je een studenten zorgverzekering af?

Vanaf je achttiende ben je wettelijk verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. Sommige verzekeraars hebben speciale studenten zorgverzekeringen, en aanvullende pakketten voor studenten. Maar waarom zou je kiezen voor een dergelijke verzekering? Als student heb je in de eerste plaats natuurlijk vaak weinig te besteden en het vaak lagere tarief van een studentenverzekering biedt hierbij een uitkomst.

Omdat het declareren en veel communicatie online verloopt, scheelt het jou in de portemonnee.  Daarnaast heb je als student vaak ook minder zorg nodig. Jonge mensen zijn immers vaak “gezonder”, of hebben minder last van kwaaltjes. Een studenten zorgverzekering kan bovendien speciale dekking bieden die past bij de wensen van jonge mensen. Denk hierbij aan sessies bij de fysiotherapeut, of anticonceptie.

Goed onderzoek doen

Het kan trouwens ook goed zijn dat een studenten zorgverzekering je juist minder gaat opbrengen. Als je veel zorg nodig hebt, bijvoorbeeld, is een betere dekking vaak wenselijk. Daarnaast kan je, vanwege contracten tussen behandelaars en de verzekeraar, niet altijd bij alle behandelaars terecht. Ook is het slim om te kijken naar je ambities als student. Ben je bijvoorbeeld van plan een tijd naar het buitenland te gaan, is het verstandig je verzekeraar te raadplegen over dekking in het buitenland. Door zorgverzekeringen te vergelijken kom jij erachter of er een studentenverzekering is die bij jou wensen en zorggebruik past.

Een zorgverzekering op maat

Op verschillende websites zijn tools te vinden die je kunnen helpen een studentenverzekering te vinden die bij jou past. Of je aan het MBO, HBO of WO studeert kan ook nog wel eens verschil maken, sinds de toeslagen die jij krijgt als student per type verschillen. En of je thuis woont of al op jezelf, kan bijvoorbeeld ook invloed hebben op je financiën. Kijk er wel mee uit dat je niet meteen gaat voor de goedkoopste. Een collectieve zorgverzekering die met korting wordt aangeboden, resulteert soms in onverzekerden.

Let ook op je eigen risico. Vanwege de hoge inflatie kiezen veel mensen ervoor om hun vrijwillig eigen risico flink op te schroeven, zodat hun premie wat in kosten afneemt. Dat klinkt slim, maar kan je ook veel geld kosten als je wél zorg nodig hebt. Lang verhaal kort: oriënteer je goed op de verschillende studenten zorgverzekeringen en weeg je opties af. En neem ook een kijkje op de site van Rijksoverheid. Hier is meer info te krijgen over verzekeringen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.