Skip to main content

Studeren in Leeuwarden studentenstad

Er gaan steeds meer jongeren studeren in Leeuwarden. De stad telt bijna 9000 wonende en bijna 20.000 studerende studenten. Deze Friese studentenstad heeft een prachtige historische binnenstad met veel monumenten. Het is dus niet voor niks dat Leeuwarden in 2018 is verkozen tot de meest Culturele Hoofdstad van Europa. De stad heeft veel te bieden voor (aankomende) studenten.

Huisvesting in Leeuwarden

In Leeuwarden is het erg makkelijk voor studenten om aan een kamer te komen, ook betalen zij hier niet de hoofdprijs voor een kamer. De gemiddelde huurprijs voor een kamer van 18 vierkante meter, is €360,- per maand. Dit is ver onder het landelijk gemiddelde van €436,- per maand. De helft van de woonachtige studenten in Leeuwarden woont in een studentenhuis waarbij zij hun eigen slaapkamer hebben, maar de voorzieningen met elkaar delen. De andere helft woont in een één- of tweekamerwoning met eigen voorzieningen. Studenten vinden hun kamer in Leeuwarden onder andere via woningaanbieders zoals WoonFriesland of Kamernet. Er zijn ook verschillende Facebookgroepen waar kamers in Leeuwarden worden aangeboden. Lees hier meer over op de pagina zoektips voor een kamer in Leeuwarden.

Hogescholen en universiteiten in Leeuwarden

Leeuwarden telt 4 hogescholen en 3 universiteiten. De NHL Stenden Hogeschool is in 2018 ontstaan uit de Stenden Hogeschool en de NHL Hogeschool. Deze school biedt diverse opleidingen aan op het gebied van bestuur en recht, communicatie en media, onderwijs, techniek en zorg en welzijn. De Minerva Academie voor Popcultuur is een hogeschool gericht op muzikaal talent en de popcultuur. Veel studenten die hier studeren staan nu al op het internationale podium. Van Hall Larenstein is een hogeschool die zich richt op duurzaamheid en een betere wereld. De studies die hier worden aangeboden richten zich onder andere op dieren, leefomgeving en voeding. Het Windesheim biedt opleidingen aan in de NHL Stenden Hogeschool, deze richten zich op onderwijs, taal en gedrag. Er zijn 3 universiteiten te vinden in de stad. Als eerste de Universiteit van Twente (locatie Leeuwarden), deze biedt technische en maatschappelijke opleidingen aan. Wageningen University en Research richt zich op onderzoek op het gebied van gezonde voeding en leefomgeving. De Rijksuniversiteit Groningen (locatie Leeuwarden), biedt opleidingen aan op het gebied van rechten.

Studentenverenigingen in Leeuwarden

Leeuwarden heeft een aantal studentenverenigingen waar studenten zich bij kunnen aansluiten. Sommige verenigingen hebben een ontgroening en verplichtingen, zoals het aanwezig zijn bij de wekelijkse borrels. Er zijn ook verenigingen die geen ontgroening en minder verplichtingen hebben. Er zijn een aantal gezelligheidsverenigingen in Leeuwarden, waarbij een onvergetelijke studententijd voorop staat. Er worden diverse evenementen georganiseerd voor en door leden en plezier maken is hierbij het belangrijkste. De sportverenigingen in Leeuwarden richten zich op sporten zoals duiken, squash en schaatsen. Dit type vereniging is perfect voor studenten die graag fit blijven tijdens hun studententijd en ook weleens iets gezelligs willen ondernemen. Religieuze verenigingen focussen zich op een bepaalde religie en brengen studenten met dezelfde normen en waarden samen. Studieverenigingen zijn opgericht voor bepaalde studierichtingen of opleidingen. Bij dit soort verenigingen worden activiteiten georganiseerd die gericht zijn op de opleiding of studierichting, in combinatie met gezelligheid.

Vrije tijd in Leeuwarden

Leeuwarden is een mooie, knusse stad en er is van alles te doen. Studenten kunnen hun vrije tijd besteden in meer dan 90 cafés, 3 musea, 3 bioscopen en 2 theaters. Het harde studeren van de studenten wordt dus afgewisseld met genoeg gezelligheid en er worden vrienden voor het leven gemaakt.

Andere studentensteden

Nederland kent nog veel meer studentensteden. Benieuwd hoe het studentenleven er in die steden uitziet? In onderstaande blogs vertellen we meer over elke studentenstad!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.