Skip to main content

Thuis uitgebreid koken: het nieuwe uit eten!

De exacte datum van de sluiting van de horeca in maart staat me nog goed bij. Toch wordt deze dag steeds meer een vage herinnering. Waarom? Omdat het al zó lang geleden lijkt. Zeg ik lijkt? Ik bedoel natuurlijk ìs. Gelukkig heeft de lockdown waar we nu in zitten als voordeel dat menig thuiswerker (die een beetje van koken houdt) zich inmiddels een echte keukenchef kan noemen. Om je een handje op weg te helpen, vind je onderstaand een aantal van mijn favoriete kookboeken – sinds maart al meer dan eens door mij opengeslagen. Met deze boeken beheers jij binnen no-time meer keukenskills dan je ooit had durven dromen, én kun je eindelijk eens iemand uitnodigen om een heerlijke maaltijd voor te bereiden. Ik kon het niet laten om ook een aantal heerlijke bakboeken in het lijstje te zetten, maar als bakken niet je hobby is - laat dit dan vooral lekker aan een ander over. Veel kook- en bakplezier!

1. Ottolenghi – Simpel

Van alle boeken die er in de kast liggen, is dit boek momenteel favoriet. Wel meteen even handig om te weten: de gerechten in het boek zijn geweldig, maar allesbehalve simpel. De gerechten zijn niet zozeer lastig, als je alle stappen volgt dan kom je er met een beetje ervaring in de keuken er wel uit, maar het is meer de hoeveelheid aan ingrediënten en de bereidingstijd die lastig kunnen zijn of veel tijd kosten. Wel is - als je het mij vraagt – praktisch alles wat er in dit boek staat supperlekker. Yotam Ottolenghi is echt een kunstenaar als het gaat om koken en een meester in het combineren van de juiste smaken. Ook voor de vega’s onder ons is dit een goed boek, Ottolenghi maakt in veel van zijn gerechten gebruik van groenten waardoor je vlees makkelijk kunt weglaten. Overigens heeft Ottolenghi recentelijk een nieuw boek uitgebracht: Flavour. Deze moest ik natuurlijk meteen hebben en ook dit boek stelt niet teleur. En voor de bakkers onder ons: het boek Sweet van Ottolenghi is ook om van te watertanden.

2. Donna Hay- Modern baking

Voor de bakkers onder ons is dit boek echt top. En ook als je niet van bakken houdt, koop dan dit boek alleen al om naar de foto’s te kijken die erin staan. Ik garandeer je dat je dan vanzelf wel zin krijgt om te bakken. Van een mokka-merengue taart tot een dulche de leche lava cake tot aan een overheerlijke versie van de Tarte Tatin. Dit boek heeft alles wat het hart van een zoetekauw sneller doet kloppen.

3. Gordon Ramsay – Ultimate home cooking

Dit boek is top omdat het al sowieso leuk is om een boek in huis te hebben van Gordon Ramsay - wie kent hem niet. Maar het is ook een heel toegankelijk boek waar je veel van leert. Zo wordt er bij veel recepten een uitleg gegeven over bepaalde vaktermen of kooktechnieken. De gerechten in dit boek zijn lekker en de bereidingen zijn goed te doen en dus voor iedereen toegankelijk – ook als je niet per se een keukenprinses of -prins bent.

4. De kunst van het koken – Julia Child

Dit boek is wat meer voor de echte kookliefhebbers onder ons. Het is de Nederlandse vertaling van het boek ‘mastering the art of French cooking’ van Julia Child en inmiddels één van de meest bekende boeken over de Franse keuken. Als je echt alles wilt weten over sauzen, soepen, biefstuk bakken, en nog véél meer is dit een aanrader. Het boek bevat zowel basisrecepten als ingewikkeldere recepten en zorgt dat je straks niet alleen een recept kan opvolgen, maar ook echt iets van eten afweet.

Met deze boeken ben jij voorlopig wel even zoet, en is dat roerei klaarmaken voor jou een eitje (letterlijk). En nou hup, gauw één van deze prachtexemplaren aanschaffen en jezelf wat culinaire hoogstandjes aan te leren. Voordat het boek binnen is, kun je je alvast uitsloven met deze heerlijke winterrecepten. Succes!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.