Skip to main content

Tips om te leren voor je tentamen

Tijdens je studietijd moet je een heleboel tentamens maken. De ene gaat je net wat makkelijker af dan de ander. Ook tijdens het leren kun je dit merken. Sommige vakken neem je zo op, terwijl je bij andere vakken steeds vergeet wat je net gelezen hebt. Wij helpen je een handje en zetten een paar handige tips om te leren voor je tentamen op een rijtje!

1. Maak notities

Als je tijdens je colleges goed oplet, heb je al een goede basis om je tentamen te maken. Houd de aandacht er dus bij en maak ook notities. Deze notities helpen je straks bij het leren, omdat je de stof al in je eigen woorden hebt opgeschreven. Kom je tijdens het leren iets tegen wat je niet helemaal begrijpt? Dan blader je gewoon terug in je notities naar het betreffende college. Als het belangrijk is en je goed hebt opgelet, dan staat het waarschijnlijk in je eigen woorden uitgelegd in je notities.

2. Maak samenvattingen

Ook het maken van samenvatting helpt heel erg om de stof goed te begrijpen. Door een samenvatting te maken, neem je alle stof al één keer door. De samenvatting kun je vervolgens gebruiken om alles te herhalen. Ook hiervan is het voordeel dat alles al in je eigen woorden staat uitgelegd. Heb je geen zin om een samenvatting te maken of heb je er niet genoeg tijd voor? Online kun je ook heel veel samenvattingen vinden. Op Stuvia vind je bijvoorbeeld een samenvatting per universiteit en samenvattingen per studie. Dit is een stuk makkelijker dan zelf een samenvatting maken!

3. Begin op tijd

Misschien wel de gouden tip: begin ook op tijd met leren! Maak een goede planning, zodat je genoeg tijd hebt om de stof vaker te herhalen. Ook als je iets dan niet begrijpt, is er nog genoeg tijd om het aan je docent te vragen of het zelf uit te zoeken. Als je op tijd begint, kun je ook voldoende rust en pauzes nemen tussen het leren door. Zo kun je uitgerust aan het tentamen beginnen.

4. Maak oude (oefen)tentamens

Als het mogelijk is, dan is het verstandig om een aantal oude of oefententamens te maken. Uit de vragen van oude tentamens kun je afleiden welke aspecten van de stof belangrijk zijn. Ook helpt het om aan de vraagstelling te wennen. Vraag dus vooral aan je docent of er oude tentamens of oefententamens beschikbaar zijn om te leren!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.