Skip to main content

Voorbereiden op jouw sollicitatie doe je zo!

Voor de eerste keer solliciteren voor stage of al vaker op gesprek, het blijft spannend! Een eerste indruk is het allerbelangrijkste, wat doe je aan en hoe bereid je je nu goed voor op een gesprek? In dit blogje vertel ik je de ultieme tips hoe je je kan voorbereiden en op welke punten je even research moet doen voorafgaand het gesprek. Een goede voorbereiding is het halve werk. Let’s get started!

Weten wat jij wil

Niet geheel onbelangrijk is het zoeken naar een stage en hierbij specifieke termen in te vullen. Zorg ervoor wanneer je solliciteert goed weet wat de functie inhoud en niet alleen kijkt wat er bij de vacature wordt gevraagd. Zoek online naar meer informatie bij de functie en werkzaamheden die erbij horen. Meer informatie is altijd beter!

Tips:

  • Veel achter de computer? Onderzoek wat voor software-eisen/skills er worden gevraagd. Hier kan je handig op inspelen gedurende je sollicitatie of benoem dat je graag nieuwe uitdagingen aangaat en jezelf leert werken met een bepaald softwareprogramma.
  • Online cursus: geen haast bij solliciteren, maar weet je wel je specifieke functie? Doe een online cursus om je hiermee te profileren!

Jouw sollicitatiebrief

Schrijf gericht en persoonlijk. Wanneer je hebt besloten te mailen en je aan te melden voor de functie is het zaak dat je natuurlijk alle andere sollicitatiebrieven outshined! Een goede openingszin is daarom niet geheel onbelangrijk. Begin daarom met een goede openingszin met daarachter een korte introductie over jezelf. Begin hierna waarom jij graag daar wil komen stage lopen/werken. Vergeet niet te benoemen wat jij het bedrijf te bieden hebt. Naast dat jij daar graag dingen wil leren is het voor het bedrijf belangrijk wat jouw kwaliteiten zijn. Tevens goed om dit tijdens het gesprek wanneer je bent uitgenodigd naar voren te laten komen. Ook belangrijk: houd je cv ook zo kort mogelijk en beschrijf alleen de relevante punten.

Tip: Wil je origineel zijn en wat meer van jezelf laten zien? Maak naast een mail ook een leuke sollicitatievideo!

Humor is the key

Afhankelijk van de branche waarbinnen je solliciteert, is een beetje persoonlijkheid door laten komen tijdens een gesprek of in je mail ook wel een must. Hierin kan je je ook onderscheiden van de rest van de sollicitanten.

Do your research!

Begin november ben ik op gesprek geweest bij een bedrijf in Rotterdam. Dit bedrijf was voor mijn gevoel beetje ‘way out of my league’, maar ik had toch een mail gestuurd. Als resultaat... Ik werd uitgenodigd op gesprek! Hoewel ik als mega blij was dat ik langs mocht komen, ben je er met een gesprek natuurlijk nog niet! Voorafgaand aan het gesprek werd gemeld dat ik eerst met de directeur zou praten over mijn drijfveren en ambities. Hierna volgde het tweede deel waarna ik met professionals uit het veld mijn portfolio moest laten zien. Dit gesprek vroeg om een goede voorbereiding! Ik ben het internet op gegaan en deel nu graag mijn tips met jullie.

Altijd handig om te weten en om te benoemen zijn: drijfveren en ambities. Om voorafgaand aan je gesprek en goed in te kunnen spelen op de bedrijfssamenstelling kan je benoemen dat (jouw drijfveer) is binnen team.

Kernwaarden bedrijf

Om goed research te doen naar het bedrijf is het ook handig om te kijken naar de kernwaarden van het bedrijf. Hieruit kan je ook opmaken of het bedrijf past bij jou. Daarnaast kan je door de kernwaarden van het bedrijf op te zoeken dit tijdens een gesprek naar voren laten komen. Zo kan je benoemen dat je houdt van uitdagingen wanneer dit naar voren komt in de kernwaarden.

Voorbeeld kernwaarden bedrijf:

  • De menselijke maat staat voorop

Wat jij kan zeggen:
“ Ik vind het belangrijk om in mijn werk om vanuit een user/human centred te denken. Hierbij heb ik gemerkt dat het optimale resultaat wordt bereikt die aansluit op de behoeften van de gebruiker”

+ Voorbeeld noemen waar dit uit blijkt

Drijfveren

Drijfveren... Ja, wat zijn dat eigenlijk? Globaal wist ik wat het inhield, maar achter mijn eigen drijfveren komen was nog niet zo makkelijk. Ik wilde niet zomaar iets opschrijven. Ik ben het internet opgegaan en ben uiteindelijk bij een test uitgekomen van Psychologie magazine. Hieruit zijn weinig verrassende resultaten gekomen, echter was het voor mij wel helder wat ik tijdens het gesprek moest benoemen.

Tip: Let goed op drijfveren die aansluiten bij de kernwaarden van het bedrijf! Sommige drijfveren kan je koppelen aan kernwaarden van het bedrijf. Zo kan degene waarmee je in gesprek bent ook beoordelen of je bij het bedrijf past wanneer je dit naar voren laat komen.

Ambities

Tot slot jouw ambities. Wat zijn jouw ambities binnen het bedrijf en wat wil je graag leren? Dit is voor iedereen natuurlijk verschillend wel is het belangrijk om te benoemen waar je naartoe werkt en wat dus jouw uidelindelijk goal is. Vlogger Yara Michels geeft in een speciale sollicitatievideo een aantal tips! 

Just ask

Aan het einde van het gesprek wordt er altijd gevraagd, “heb je nog vragen?”. Ook al is alles misschien duidelijk is er een aantal vragen die je sowieso kan stellen. Dit laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent. Vaak kan je ook gedurende het gesprek vragen stellen. Hierbij worden de gesprekken ook niet eenrichtingsverkeer, maar echt een gesprek. Vragen kan je altijd vooraf voorbereiden.

Voorbeeld vragen:
Wat zijn de taken /eisen voor een [__] stagiaire?
Wat zijn de day to day taken van een [__] stagiair?

Wil je nog meer tips over solliciteren en hoe je dit het beste kan aanpakken na je afstuderen? Lees dan deze blog van Manisha: “Bijna afgestudeerd: solliciteren”.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.