Skip to main content

Vrijwilligerswerk in Brazilië

Na het afronden van mijn bachelor besloot ik een tussenjaar te nemen. Voor het begin van dit jaar wilde ik een plan hebben. Reizen is mijn grootste passie en ik was al enige tijd geïnteresseerd in het doen van vrijwilligerswerk. Daarom besloot ik contact op te nemen met de studentenorganisatie AIESEC die vrijwilligersprojecten in het buitenland mogelijk maken. Nu, zo’n 9 maanden na het eerste contact met hun, kan ik zeggen dat dit een hele goede keus was. Wil je weten wat zij mogelijk voor me gemaakt hebben en wat ik heb gedaan? Lees dan verder!

Kiezen tussen meer dan 120 landen

AIESEC is een internationale studentenorganisatie die actief is in meer dan 120 landen wereldwijd. Zij bieden stages en vrijwilligersprojecten aan. In maart van dit jaar besloot ik een afspraak bij hen te maken om te praten over de mogelijkheden. Na goed advies en een hoop research verder, besloot ik te solliciteren op een project in Florianópolis in Brazilië. Ik werd aangenomen en de voorbereiding kon beginnen. Een spannend, maar vooral erg leuk vooruitzicht!

Alleen naar de andere kant van de wereld

Een half jaar verder vertrok ik op 25 september in mijn eentje naar Florianópolis. Ik vond het ontzettend spannend, maar wist dat ik er heel veel van zou leren. De eerste weken waren overweldigend, leuk, maar ook erg uitdagend. Brazilianen hebben een andere cultuur en een andere levensstijl. Waar wij Nederlanders alles tot plannen en tot in de puntjes verzorgen, zijn Brazilianen niet zo punctueel. Afspraken komen ze niet zo vaak na en ze komen gerust anderhalf uur te laat zonder je hier iets van te laten horen. Ook is de manier van werken een stuk anders en vooral erg langzaam vergeleken met Nederlandse standaarden. Dit was in het begin erg uitdagend, maar uiteindelijk juist erg leerzaam.

Het ‘Gira Mundo’ project

Het vrijwilligersproject dat ik deed heette ‘Gira Mundo’. Samen met twee andere vrijwilligers uit Colombia en Roemenië werkte ik op een NGO waar kinderen naartoe gaan voor of na schooltijd. Het was onze opdracht om de kinderen op een spelenderwijzende manier kennis te laten maken met de 17 Sustainable Development Goals die AIESEC samen met de United Nations heeft opgesteld. Dit is niet zomaar een makkelijke opdracht, zeker niet als je niet dezelfde taal spreekt als de kinderen en medewerkers. Gelukkig spraken mijn collega vrijwilligers wel wat Portugees, waardoor we een paar hele gave activiteiten hebben kunnen organiseren. Zo hebben we de vlaggen van Zuid-Amerika geschilderd, geknutseld met recyclebaar afval en moesten de kinderen een tekening maken over hun toekomstdromen. Daarnaast ben ik mijn eigen crowdfunding project gestart waarmee ik 650 euro heb opgehaald. Hiervan heb ik heel wat waardevolle materialen kunnen kopen voor de NGO, zoals educatieve boeken en verschillend spelmateriaal.

Vrije tijd

Naast het project had ik ook veel vrije tijd. Veel tijd heb ik doorgebracht met de leuke groep vrijwilligers op Florianópolis zelf, een schiereiland met prachtige stranden en natuur. Daarnaast hebben we een aantal gave trips gemaakt. We zijn naar de bekende watervallen van Foz do Iguacu geweest en een lang weekend naar Rio de Janeiro.
Mijn tijd in Zuid-Amerika sloot ik af met een bezoek aan Montevideo en Buenos Aires. Het waren twee geweldige maanden waarvan ik ontzettend veel heb geleerd en die ik nooit meer zal vergeten!

Wil jij ook impact maken, een geweldige tijd hebben en veel leren? Denk eens na over een vrijwilligersproject of stage in het buitenland! 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.