Skip to main content

Wat moet je regelen als je op kamers gaat?

Op kamers gaan is een hele grote, spannende maar vooral ook leuke stap! Of het nou met onbekende studiegenoten of vrienden en vriendinnen is: je gaat een hele leuke tijd tegemoet! Maar wat moet je regelen als je op kamer gaat? Lees hier stap voor stap wat er moet gebeuren!

Inschrijven gemeente

Als jij vanaf je ouders verhuist naar je nieuwe kamer midden in de stad, is het de bedoeling dat jij je inschrijft op je nieuwe adres. Zorg ervoor dat je je verhuizing doorgeeft binnen vier weken vóór of vijf dagen nadat je adres verandert. Om je verhuizing door te geven heb je een kopie van je legitimatiebewijs nodig en je huurcontract of een toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner. Als je je inschrijft op je nieuwe adres, word je tegenwoordig automatisch uitgeschreven op je oude adres. Als je alles bij de hand hebt, kan je dit meestal heel snel en gemakkelijk regelen via de website van jouw gemeente.

Verhuizing doorgeven

Zodra jij staat ingeschreven op je nieuwe adres, krijgen veel overheidsinstellingen automatisch je nieuwe adres. Denk aan DUO, je zorgverzekeraar en de belastingdienst. Bij andere organisaties en bedrijven moet je wel zelf even je nieuwe adres doorgeven. Dit zijn bijvoorbeeld je sportschool, telefoonaanbieder, de hogeschool of universiteit waar je studeert, je huisarts en tandarts (tenzij je een nieuwe huisarts en tandarts moet zoeken na je verhuizing). Denk ook aan andere bedrijven waar je een abonnement hebt, zoals een tijdschrift of dagblad.

Verzekeringen regelen

Iets wat heel belangrijk is als je op jezelf gaat wonen, is het regelen van verzekeringen. Voor alle waardevolle spullen die je hebt aangeschaft voor in huis of voor je studie, kan je een inboedelverzekering afsluiten. Bij diefstal of waterschade krijg je dan een vergoeding. Als je iets kapot maakt van je huisgenoten of medestudenten, is het handig om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Je zorgverzekering is vanaf je 18e je eigen verantwoordelijkheid. Je kan kiezen uit een basisverzekering of een aanvullende verzekering. Wat deze verzekeringen precies inhouden, lees je in deze blog: welke verzekeringen heb je nodig als student?

Kamer vinden

Het is vaak lastig om een kamer in de stad te vinden. Ben jij nog op zoek naar een kamer en wil het niet echt lukken? Op onderstaande websites worden regelmatige kamers aangeboden:

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.