Skip to main content

Ziekenhuizen in Friesland - Zit je als student goed met je gezondheid?

Vaak hoor je klachten over het zorgaanbod in de Noordelijke provincies. Maar hoe is het eigenlijk echt gesteld met de ziekenhuizen in Friesland?

Ziekenhuis aanbod Friesland

Friesland staat vooral bekend om de natuur, de Elfstedentocht en uiteraard studentenstad Leeuwarden. Maar misschien maak je je als student zorgen of je wel voldoende zorgaanbod hebt in deze pittoreske provincie? Volgens ziekenhuis.nl blijkt Friesland 5 klinieken en ziekenhuizen te tellen. Als we even focussen op de echte ziekenhuizen dan zijn dit:

  • Medisch Centrum Leeuwarden (MCL)
  • Tjongerschans Ziekenhuis (Heerenveen)
  • Antonius Ziekenhuis (Sneek)
  • Nij Smellinghe Ziekenhuis (Drachen)
  • De Sionsberg (Dokkum)

Het zal je niet verbazen dat dit het MCL in Leeuwarden het grootste ziekenhuis van Friesland is. Als student uit (omgeving) Leeuwarden zit je dus waarschijnlijk wel safe qua zorgaanbod. Maar 8 ziekenhuizen en klinieken voor de hele provincie, is dat nou eigenlijk veel of weinig?

De provincie telt ongeveer 650.000 inwoners. Dat betekent dat er ca 1 ziekenhuis en kliniek is per 81.000 inwoners. Klinkt op zich misschien niet gek, maar we hebben er even de provincie Zuid-Holland naastgelegd. Die heeft behoorlijk wat meer inwoners, namelijk zo'n 3,7 miljoen. Maar daar zijn dan ook maar liefst 105 klinieken en ziekenhuis voor! Oftewel 1 ziekenhuis of kliniek per grofweg 35.000 inwoners. Kortom: de dekking van ziekenhuizen in Zuid-Holland is ruim 2 keer groter dan in Friesland. Maar of dat voor jou een probleem is, dat oordeel is aan jou.

 

Als bezoeker naar het ziekenhuis? Bezoekuren en meer

Wil je bij iemand op bezoek die in een Fries ziekenhuis ligt? De openingstijden en bezoekuren verschillen behoorlijk per ziekenhuis, dus dat zoek je het beste even op bij het betreffende ziekenhuis. De meeste ziekenhuizen hebben ofwel een lang bezoekuur vanaf ergens in de middag tot in de vroege avond, ofwel 2 blokken binnen deze periode. In het weekend is vaak een extra bezoekuur in de ochtend. Hier vind je bijvoorbeeld de bezoekuren van het MCL.

Toch maar liever iemand op afstand sterkte wensen in het ziekenhuis? Dan kun je via het voorgaande linkje handige do's en dont's lezen over wat wel of juist niet handig is om te zeggen. Je wilt de zieke immers wel een glimlach (en geen frons) op het gezicht toveren...

 

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.