U bent hier

Sparen

Je hebt twee soorten mensen: mensen die standaard iedere maand sparen en dit moeiteloos doen en dan heb je de mensen die helemaal niet kunnen sparen en een gat in hun hand hebben. Wij geven jou tips en de juiste informatie om je op weg te helpen bij het sparen, want wij kunnen het tenslotte niet voor je doen ;)

Waarom sparen?

‘’Ik spaar nergens voor dus dan is het ook niet echt nodig.’’ Dit zeggen of denken mensen vaak (en dan met name de mensen die moeite hebben met sparen) maar je hebt hoe dan ook altijd een buffertje achter de hand nodig. Stel er gebeurt iets waardoor je opeens flink wat geld moet dokken, denk aan: een boete, een ongeluk, een kapotte wasmachine etc. Dan is het wel zo fijn dat je niet ergens geld moet lenen of al je salaris op is waardoor je de rest van de maand moet leven op water en brood. Wil jij berekenen hoeveel jouw buffer ongeveer moet zijn? Kijk dan even op de website van Nibud. Na het berekenen van je buffer weet je precies hoeveel geld je minimaal achter de hand moet hebben!

Hoe kun je het beste sparen?

Er zijn allerlei manieren om te sparen en wij gaan er vier met jullie bespreken die ons het meest effectief lijken. Het zijn met namelijk tips voor mensen die het moeilijk vinden om te sparen, maar even interessant voor de mensen die al regelmatig sparen.

Uitgaven op een rijtje zetten

Houd voor jezelf een keer in een boekje bij wat je zoal in een maand uitgeeft. Schrijf alle uitgaven op, ook de uitgaven die je cash hebt gedaan. Categoriseer deze in kleding, eten, vaste lasten etc. Zo heb je voor jezelf duidelijk waar je geld naartoe gaat, of dit echt nodig is en waar je op kunt bezuinigen.

Verschillende bedragen sparen per maand

Vind je het lastig om te sparen en ben jij van de ‘ach dit is maar een paar euro’ mentaliteit? Dan is deze tip misschien wel wat voor jou. Het werkt zo: maak automatische incasso’s aan naar je spaarrekening: 10x per maand op een random datum met een random bedrag. Bijvoorbeeld 1 mei €3,49 daarna op 7 mei €6,36 dan op 13 mei €1,24. De bedoeling hiervan is dat je dit soort bedragen toch wel uitgeeft per maand maar dan aan broodjes of een koffie op het station. Het moeten kleine bedragen zijn met allemaal random cijfers zodat je niet gauw in de gaten hebt hoeveel je inmiddels hebt gespaard en je daadwerkelijk bewust bent van dat je spaart!

Sparen met uitgeven?

Dat kan via ‘pinsparen’ dit is een optie die je bij de ABN Amro kan inschakelen. Iedere keer als je een bedrag pint gaat er een bepaald percentage daarvan automatisch naar je spaarrekening. Je kan dan kiezen of je 1%, 5% of 10% van dat bedrag wil laten overmaken. Op deze manier kan je dan sparen terwijl je ook dingen uitgeeft en hierdoor krijg je ook beter inzicht in je uitgaven patroon. Stel je hebt in korte tijd een redelijk bedrag op je spaarrekening hebt staan, dan weet je ook dat je veel uitgeeft.

Doel voor ogen hebben en flinke bedragen apart zetten

Misschien heb je al een duidelijk doel voor jezelf zoals: op reis gaan of sparen voor een auto. Voor deze doelen kan je ook flinke bedragen op je spaar zetten per maand en genoegen nemen met wat minder geld om van te leven. Hierdoor spaar je
het snelst maar dit is wel de moeilijkste manier om te sparen.

Spaartips van banken

Vaak hebben banken zelf ook tips op hun site staan wat betreft sparen. Er is bijvoorbeeld een fijne pagina op de website van de Rabobank over sparen. Hier geven ze ook allerlei tips en verschillende mogelijkheden hoe je het beste kunt beginnen met sparen en wat de beste manier is voor jou om te sparen etc.

Voor iedereen is sparen anders en daarom hebben we voor jullie verschillende manieren besproken waarop je kan sparen. We hopen dat jullie hiermee uit de voeten kunnen en binnenkort misschien wel professioneel-spaarder zijn. Succes!

Voor meer vragen kan je altijd terecht bij: redactie@studentensteden.nl

Lees ook

euro geld