← Terug naar overzicht

Zo werkt de terugbetaling van je studieschuld

Maak jij je ook soms zorgen over het terugbetalen van je studieschuld? Het ultieme studentenleven is natuurlijk stufi op standje maximaal. Maar hoe ga je dat eigenlijk terugbetalen? Ik zocht het voor je uit.

Wanneer begin je met afbetalen?

Op het moment dat jouw recht op studiefinanciering/lening is afgelopen, heb je nog wel even de tijd. Pas in januari van het volgende jaar begint de "aanloopfase" van twee jaar. Dit betekent dus dat je pas twee jaar na het stoppen van je stufi begint met terugbetalen. Je kunt er wel vrijwillig voor kiezen om er eerder mee te beginnen, maar dit moet je dan zelf regelen en het geld zelf overmaken naar DUO. Kies hier alleen voor als je jouw geldzaken echt goed op orde hebt!

Hoelang mag je erover doen om je lening aftelossen?

Toen stufi nog ‘gratis’ was, mocht je er 15 jaar over doen om eventuele kosten af te lossen. Maar nu er sprake is van een lening, dus mag je er maximaal 35 jaar over doen. Dit betekent dat je heel veel tijd hebt. Dus zelfs als je op standje maximaal hebt geleefd, uh, geleend dan kan je dit voor een relatief laag maandbedrag aflossen. Wat er gebeurt als je binnen de aflostermijn het bedrag niet hebt terugbetaald? Dat vertel ik je in Zo werkt de terugbetaling van je studieschuld deel 2.

Hoeveel moet je per maand betalen?

Je moet elke maand een vast bedrag afbetalen. Hoeveel dit is, is nog zo simpel niet. Ten eerste ligt het aan de hoogte van je lening en je rente. DUO houdt hierbij ook rekening met je inkomen, als je meer verdient, dan kun je meer aflossen dan als je weinig verdient. Maar daarnaast ligt het er ook aan in welke categorie je valt. Er zijn drie categorieën:

Regels van studenten voor 2012:
Jij valt onder de regels van vóór 2012 als jij voor het eerst studiefinanciering kreeg vóór 1 augustus 2009 (mbo) of 1 september 2009 (hbo/universiteit). Dan wordt de hoeveelheid van jouw aflossing per maand bepaald aan de hand van je inkomsten, je kunt hierbij zelf kiezen of je het inkomen van je partner mee laat tellen. Als je dan tijdelijk minder verdient, dan gaat jouw maandbedrag ook naar benden. Je betaalt nooit meer dan 12% boven jouw ‘draagkracht vrijevoet’ en als je toch minder wil betalen, kun je dit aanvragen. Je hebt 15 jaar om je stufi af te betalen.

Regels voor studenten na 2012:
Hier geldt ook dat jouw maandlasten worden bepaald aan de hand van je inkomsten. Veel komt overeen met de regels voor 2012, behalve: de inkomsten van je partner tellen nu wel automatisch mee, de afschrijving is altijd een automatische incasso en er wordt strandaard rekening gehouden met je draagkracht. Je hebt hier ook 15 jaar tijd om af te betalen.

De regels vanaf 2018
Je behoort tot deze groep als je geen stufi krijgt, maar bij het nieuwe leenstelsel hoort. Hierbij geldt dat er ten allen tijde rekening wordt gehouden met je draagkracht/inkomen. Je hoeft nooit meer te betalen van 4% van je ‘draagkrachtvrije voet’. En je hebt 35 jaar om je lening aftelossen!
Wil je weten hoeveel je ongeveer moet gaan betalen? Dan kun je een schatting maken op DUO.

Gerustgesteld?

Dat valt allemaal toch wel mee als je het mij vraagt. Hopelijk heb je alle informatie die je nodig hebt en ben je een beetje gerustgesteld. Voor meer informatie kun je kijken op DUO.
Toch maar even je lening een pitje lager zetten? Lees dan ons blog: Slimme studentikoze bespaartips en zorg dat je minder geld uitgeeft.

Meer studentennieuws

gezond tijdens coronacrisis
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Leeuwarden Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden