← Terug naar overzicht

Gemakkelijke, gezonde en goedkope recepten

Heb jij soms ook geen inspiratie voor het koken? Als student zijnde is het vaak lastig om die frituurpan aan de kant te zetten, terwijl je wel graag wat gezonder wil eten. Om jou te helpen heb ik een paar gemakkelijke, gezonde en goedkope recepten voor je!

Detoxen of gewoon gezond eten

Sommigen zijn hier in januari al mee begonnen, maar ik had daar een beetje moeite mee. Het leven op groene sapjes lijkt mij nou niet echt fantastisch, dus ik ga liever voor de natuurlijke detox: gewoon gezond eten, met heel veel groente en fruit. Als je dit wil doen, dan moet je groente op 1 zetten en de rest van de maaltijd daar omheen bouwen. Groentes zitten vol vitamines en ze zijn laag in koolhydraten, de perfecte basis voor een gezonde maaltijd! Deze vier recepten heb ik voor jou uitgekozen:

Taco’s of wraps met groenten

Dit recept is supermakkelijk en ook nog eens gezond. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en je kunt hier zelf ook keuzes in maken. Het ultieme voordeel: je hoeft eigenlijk niet eens echt te koken.

Benodigdheden:

 • Wraps of taco’s
 • Avocado
 • Knoflook
 • Tomaat
 • Komkommer
 • Sla
 • Paprika
 • Feta
 • En wat voor groente jij hierin lekker vindt

Bereiding:
Maak guacamole door een avocado te pureren, een teentje knoflook hierin te persen en kleine blokjes tomaat erdoorheen te roeren. Snijd alle groentes en de feta in kleine stukjes en zet deze in schaaltjes op tafel. Verwarm je wraps en smeer de guacamole erop en vul hem vervolgens met je groentes. En viola: je eten is klaar. Je kunt hierbij variëren met verschillende soorten groentes en je kunt er ook nog gebakken champignons of kip in doen. Maak er zelf iets lekkers van!

Pasta Pesto

Omdat dit een van mijn favorieten is, wil ik deze niet weglaten. Maar we moeten wel wat extra groente toevoegen.

Benodigdheden:

 • Pesto (maken of zelf kopen)
 • Pasta
 • Rucola
 • (Geraspte) kaas

Voor de salade:

 • Sla
 • Komkommer
 • Tomaat
 • Feta
 • Paprika

Bereiding:
Maak een salade door de sla in een kom te doen en de gesneden komkommer, tomaat, feta, paprika (en eventueel nog andere groeten toe te voegen). Maak dit aan met een scheutje olie en een beetje peper en zout.   Kook de pasta en voeg de pesto toe als de pasta beetgaar is, strooi er kaas en rucola overheen. Wil je nog een extraatje? Doe hier dan gebakken gamba’s, zalm of kip doorheen. Maar zonder is het ook erg lekker (en makkelijk).

Zoete aardappelschotel

Deze schotel is echt superlekker en gezond. Heel makkelijk te maken en lekker winters. Inspiratie komt van de Groene meisjes.

Benodigdheden voor vier porties:

 • 750 gram zoete aardappel
 • 1 blik tomatenblokjes (of je gebruikt verse tomaten)
 • 1 blik kikkererwten (of je welt en kookt zelf 250 gram kikkererwten)
 • 4 eetlepels bouillon of water
 • 1/4 rode ui, fijngesneden
 • 2 theelepels currypoeder
 • 1/2 theelepel komijnpoeder
 • 100 gram boerenkool in stukken gescheurd

Bereiding:
Schil de zoete aardappels en snijd in blokjes. Doe de zoete aardappel met de tomatenblokjes, kikkererwten, groentebouillon en rode ui in een soeppan. Breng aan de kook, verlaag het vuur, doe de deksel op de pan en laat 15 minuutjes langzaam pruttelen. Voeg de kruiden toe en roer door.
Leg de stukken boerenkool bovenop en doe de deksel, zonder eerst te roeren, op de pan. Zo kan de boerenkool eerst een beetje stomen. Roer na een minuut de boerenkool door de mix en kook nog 2-3 minuten door.

Paksoi, broccoli en zalm

Door de zalm is dit recept niet heel goedkoop, maar het is wel erg makkelijk en gezond! Inspiratie komt van Brendakookt.
 
Benodigdheden voor vier personen:

 • 4  zalmfilets
 • 250 gram mihoen
 • 1 ui, in halve ringen
 • 1 paksoi, in stukjes van 2 cm
 • 1 stronk broccoli in roosjes
 • 4 eetlepels zoete ketjap
 • gebakken uitjes

Bereiding:
Dep de zalm droog en snijd deze in stukjes. Kook de broccoliroosjes 10 minuten tot ze beetgaar zijn. Doe de mihoen in een schaal en schenk er 1 1/2 liter kokend water over. Laat dit 4 minuten staan. Verhit olie in een wok en fruit de ui aan. Voeg de zalm toe en roerbak dit mee. Als de zalm is aangebakken, voeg je de paksoi, broccoli en ketjap toe. Roerbak dit nog een paar minuutjes mee. Giet de mihoen af en verdeel over de borden. Verdeel de zalm met paksoi en broccoli over de mihoen. Bestrooi het gerecht met de gebakken uitjes…

Veel kookplezier!

Ik hoop dat jullie deze gerechten wat vinden. Ik ben er enorm fan van en maak ze echt vaak. Het is altijd lastig om recepten te vinden die gezond en lekker zijn. Maar bij deze is dat echt zo. Kun je nu je op de gezonde tour bent nog wel wat tips gebruiken voor een betere levensstijl? Lees dan mijn blog: de leukste sportoefeningen voor thuis en ga er eens even lekker tegenaan! 

Meer studentennieuws

netflix
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Leeuwarden Studentenstad!

 • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
 • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
 • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden