← Terug naar overzicht

Studieschuld terugbetalen deel 2

spaarpot

Maximaal lenen is maximaal leven. Maar hoe zit dat eigenlijk als je klaar bent met je studie? Wij hebben alles voor je uitgezocht wat je moet weten over je studieschuld terugbetalen. Lees hier alle details die je moet weten en wat je kunt doen als het even niet lukt om af te lossen!

Tip: lees eerst studieschuld terugbetalen deel 1, zodat je meer weet over de basics. Ik ga in dit artikel verder in op de details.

Wat gebeurt er als het niet lukt om je studieschuld terug te betalen?

Als je echt te krap bij kas zit tijdens de afbetaling van te studieschuld, dan kun je een aanvraag doen om je maandlasten te verlagen bij DUO. Je maandbedrag wordt gebaseerd op jouw inkomen van twee jaar geleden, maar als jij bijvoorbeeld minder bent gaan verdienen of zelfs tijdelijk geen werk hebt, dan klopt dit niet meer. Dan kun je op de basis van jouw inkomen van nu een nieuw maandbedrag aanvragen. Hiervoor moet je inloggen bij DUO. Ga naar ‘Mijn schulden’ - ‘Problemen met aflossen’ – ‘Lager maandbedrag aanvragen’. Als je het echt niet meer kunt betalen, kun je een aflosvrije periode aanvragen. In deze periode wordt de afbetaling als het ware op pauze gezet. Je hoeft dan tijdelijk niks af te betalen, maar dit mag maximaal maar 5 jaar duren.

Wat als je niet binnen 15 (of 35) jaar hebt afbetaald?

Na deze periode wordt het restbedrag kwijtgescholden, maar dit geldt alleen als je geen achterstallige betalingen hebt. Als je in de oude regeling zit waarbij je nog studiefinanciering kreeg, dan moet je wel binnen 10 jaar een diploma halen. Anders wordt de studiefinanciering niet omgezet naar een gift en moet je alsnog het hele bedrag terugbetalen. Voor alle studenten (nieuwe en oude regeling) geldt dat als je binnen 10 jaar je diploma haalt, je dan je reiskosten niet terug hoeft te betalen. Deze zijn dan een gift.

Hoe zit het als je een hypotheek wil aanvragen maar je hebt nog een studieschuld?

Een lening bij DUO is niet hetzelfde als andere leningen. Ze gaan er als het ware wat milder mee om. Je kunt dus zeker wel een hypotheek krijgen, maar het kan zijn dat deze wel wat lager is dan wanneer je geen studieschuld hebt. Wettelijk is afgesproken dat je studieschuld voor 0,75% meetelt als maandelijkse last als je een hypotheek wil aanvragen. Voor de nieuwe regeling van na 2018 is dat 0,45%. In het artikel 'Hoe krijg je een hypotheek met een studieschuld?' vind je hier meer informatie over met handige rekenvoorbeelden.

Wil je meer van dit soort handige tips? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks handige tips, toffe shotspots, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail!

Meer studentennieuws

soa test
Kerstdiner
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Leeuwarden Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden