← Terug naar overzicht

Zo werkt de terugbetaling van je studieschuld deel 2

Maximaal lenen is maximaal leven. Maar hoe zit dat eigenlijk als je klaar bent met je studie? Wij hebben alles opgezocht voor jou als het gaat om de afbetaling van je studieschuld. Lees snel verder! 

TIP: Je kunt het beste eerst ''Zo werkt de terugbetaling van je studieschuld deel 1'' lezen zodat je meer weet over de basics. Ik ga nu verder in op de details.

Wat gebeurt er als je de terugbetaling van je studieschuld niet kunt betalen?

Als je echt te krap bij kas zit tijdens de afbetaling van te studieschuld, dan kun je een aanvraag doen om je maandlasten te verlagen bij DUO. Je maandbedrag wordt gebaseerd op jouw inkomen van twee jaar geleden, maar als jij bijvoorbeeld minder bent gaan verdienen of zelfs tijdelijk geen werk hebt, dan klopt dit niet meer. Dan kun je op de basis van jouw inkomen van nu een nieuw maandbedrag aanvragen. Hiervoor moet je je inloggen bij DUO, dan ga je naar ‘Mijn schulden’ - ‘Problemen met aflossen’ – ‘Lager maandbedrag aanvragen’. En als je het echt niet meer kunt betalen kun je een aflosvrije periode aanvragen. In deze periode wordt de afbetaling als het ware op pauze gezet. Je hoeft dan tijdelijk niks af te betalen, maar dit mag maximaal 5 jaar duren.

Wat als je niet binnen 15 (of 35) jaar hebt afbetaald?

Na deze periode wordt het restbedrag kwijtgescholden, maar dit geldt alleen als je geen achterstallige betalingen hebt.
Als jij in de oude regeling zit waarbij je nog studiefinanciering kreeg, dan moet je wel binnen 10 jaar een diploma halen, anders moet je alsnog je studiefinanciering afbetalen.
Voor alle studenten (nieuwe en oude regeling) geldt dat als je binnen 10 jaar je diploma haalt, dat je dan je reiskosten niet terug hoeft te betalen. Deze zijn dan een gift.

Hoe zit het als je een hypotheek wil aanvragen maar je hebt nog een studieschuld?

Een lening van DUO telt niet hetzelfde als andere leningen. Ze gaan er als het ware wat milder mee om. Je kunt dus zeker wel een hypotheek krijgen, maar het kan zijn dat deze wel wat lager is dan wanneer je geen studieschuld zal hebben. Wettelijk is afgesproken dat je studieschuld 0.75% meetelt in je hypotheek. Voor de nieuwe regeling van na 2018 is dat 0.45%.
ABNO Amro geeft een rekenvoorbeeld: "Heeft u bijvoorbeeld een schuld van € 15.000,-? Dan betaalt u € 112,50 per maand (0,75% van € 15.000,-) af aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Kunt u zonder studieschuld € 800,- aan uw hypotheek betalen? Met studieschuld is dat maar € 687,50."
Als je hierover in jouw situatie specifieke uitleg wil, dan kun je het beste een afspraak maken bij de hypotheker. Zij kunnen jou persoonlijk uitleg en advies geven.

Succes met aflossen

Geniet nog even van Ome DUO nu je er nog gebruik van kan maken, want er komt een tijd dat jij degene bent die geld moet geven. Maar na het lezen van dit blog ben je vast wel een beetje gerustgesteld, toch?

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Leeuwarden Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden