← Terug naar overzicht

Geld besparen met afval in studentenhuis

Scheid jij al je afval? Nu er nieuwe regels zijn voor het legen van je containers, is het veel voordeliger om afval te scheiden. Maar hoe doe je dat in een studentenhuis? Wij hebben een paar tips voor jou!

De nieuwe afvalregels

Tegenwoordig moet je alleen nog geld betalen om je grijze container te legen. Dit is ongeveer 3.50 euro per keer, voor een volle container. In je grijze container moet je alleen restafval doen, maar veel mensen gooien er alles in. Dit wil de overheid niet meer, dus daarom hebben ze de regels veranderd. Je hebt een groene container voor groente, fruit en tuinafval (GFT), een blauwe container voor papier en kranten en apart nog je plastic. Deze containers kosten allemaal geen geld. Dus als jij je afval scheidt, in plaats van alles in de grijze container te gooien, ben je veel voordeliger uit. Want andere containers zijn gratis. En niet te vergeten: het is ook nog eens heel goed voor het milieu om je afval te scheiden!

Wees duidelijk

Maak goede afspraken met je huisgenootjes. Iedereen moet weten dat jullie afval gaan scheiden. En iedereen moet weten wat er wel en niet bij het plastic afval mag. Als iedereen op de hoogte is en eraan gewend, dan gaat het allemaal vanzelf.

Koop een vuilnisbak met vakjes

Er zijn speciale vuilnisbakken die verschillende vakjes hebben. Een vakje voor je GFT-afval, een vakje voor je restafval en een vakje voor papierafval. Voor plastic afval heb je een speciale plasticzak (waar ook op staat wat er precies in mag). Als je deze ergens in de keuken ophangt, dan kun je alles gemakkelijk weggooien en ook scheiden. Als je geen zin hebt om een nieuwe container te kopen kun je ook een grote schaal voor je groenafval gebruiken en een doos voor je papierafval. Als deze bakken vol zijn kun je ze beneden leeggooien in de containers.

Afvaldagen

Schrijf ergens de afvaldagen op. Jij en je huisgenoten moeten weten wanneer jullie welke container buiten moet zetten. Op de site van jouw gemeente kun je vinden wanneer je de containers buiten moet zetten. Meestal staan er op de hoek van de straat een groepje met containers en daar kun je die van jullie gewoon tussen zetten. Vergeet hem niet op te halen wanneer hij geleegd is!

Afvalscheidse

Ook al heb je er misschien niet zo veel zin in, je gaat er echt blij van worden als je het doet. Ik scheid nu ook mijn afval en het scheelt me echt veel geld. En het is ook nog eens goed voor het milieu. Veel succes! Kan jij wel nog wat huishoudelijke tips gebruiken? Lees dan ons blog: 5x: dit moet je nooit in de wasmachine doen!

Meer studentennieuws

netflix
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Leeuwarden Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden