← Terug naar overzicht

3 tips om een passende hbo-opleiding te kiezen

Searching opleiding

Binnenkort is alweer de deadline om je in te schrijven voor een nieuwe opleiding. Dit is een belangrijk moment, want deze keuze kan bepalend zijn voor je toekomst. Daarnaast wil je natuurlijk een studie doen die je leuk vindt! Nu weet ik uit eigen ervaring dat dit echt een issue kan zijn... Telkens weer studiekeuzetesten maken en dan een uitslag krijgen die helemaal niet bij je past… Maar het kan veel makkelijker! Lees daarom hier mijn advies.

1. Dream job

Om de juiste keuze te maken, kan je vacatures en bedrijven zoeken waar je later dolgraag wil werken. Neem contact met ze op en vraag welke opleiding je nodig hebt om bij hen te werken. Ook kan je proberen om een koffietje te drinken met een medewerkers van het bedrijf. En wie weet kunnen zij je wel helpen in je studiezoektocht!

2. Open dagen

Mijn tweede tip is: bezoek zoveel mogelijk open dagen. Door open dagen te bezoeken krijg je een goed beeld van de opleiding. Bij een open dag kan je ook met studenten en docenten praten. Nu weet ik dat dit niet het leukste is om te doen aangezien het je precious vrije tijd in beslag neemt, maar het kan erg interessant zijn!

3. Tussen de studenten

De derde tip die ik kan meegeven, is om een dagje mee te lopen. Zelf vond ik dat best spannend om te doen, maar ik kreeg wel een duidelijk beeld van de opleiding. Je kan bijvoorbeeld dan zien met wat voor middelen ze werken. Ook merk je of de opleiding is wat je ervan verwachtte.
En wees niet bang om vragen te stellen. Werk je bijvoorbeeld met je eigen laptop en hebben ze Windows of Apple? Het klinkt misschien gek. Maar door dit soort vragen te stellen krijg je een beeld van wat de opleiding belangrijk vindt en in welk materiaal ze investeren. Het ligt natuurlijk wel aan de opleiding die je gaat volgen. Zo kan het bij een technische studie belangrijk zijn dat er materiaal beschikbaar is om projecten te visualiseren.

Ik hoop dat dit advies jullie geholpen heeft. Veel succes met je studiekeuze! Wil je meer weten over hoe het is om van mbo naar hbo te gaan? Lees dan ook ons interview.

Meer studentennieuws

netflix
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Leeuwarden Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden