← Terug naar overzicht

Tips voor het afstuderen

Afstuderen

Kijk jij ook een beetje op tegen je afstudeerjaar? Ik in ieder geval wel! Daarom heb ik alvast wat tips opgeschreven om het afstuderen iets makkelijker te maken.

Bereid je goed voor

Bekijk wat je allemaal moet doen in je laatste jaar zodat je goed weet wat je kunt verwachten. Heb je nog een minor dat jaar? Ga ver van tevoren al kijken wat voor keuzes je hebt en welke richting je op wil. Maak jij een scriptie of loop je een afstudeerstage? Kijk dan van tevoren alvast wat de criteria hiervoor zijn zodat je goed voorbereid je laatste jaar in gaat. Check vooral voor de zekerheid of al je cijfers kloppen en/of dat je geen vakken open hebt staan. 

Een goed beeld krijgen van jouw laatste jaar

Richt je alvast op de toekomst! Wat wil je doen als je afgestudeerd bent? Ga met dit idee keuzes maken. Die richting moet je namelijk op. Vertel ook veel mensen over jouw ideeën. Zo kan je omgeving ook rondkijken voor bijvoorbeeld jouw afstudeerstage.

Maak een planning

Als je hebt besloten welke minor je gaat doen, waar je je afstudeerstage gaat lopen en waarover je scriptie gaat, dan moet je een goede planning maken. Wel een realistische, want het is belangrijk dat je jezelf er ook aan houdt. Dus zorg er ook voor dat er plaats is voor vrije tijd om leuke dingen te doen. Want ook al is het een heel belangrijk jaar, als je geen tijd overhoudt voor jezelf, dan wordt het helemaal geen pretje.

Maak genoeg tijd vrij voor jouw afstudeeropdracht

Veel mensen lopen studievertraging op door hun afstudeeropdracht. Dus het is belangrijk dat je er genoeg tijd voor vrijmaakt. Als je je houdt aan je planning en zorgt dat je voldoende tijd hebt om je afstudeeropdracht goed af te ronden, dan kan het bijna niet anders dan dat je hem haalt. Je hoeft niet 24/7 aan je scriptie te zitten. Zorg ervoor dat je niet te veel mee werkt bij je afstudeerbedrijf. Je kan bijvoorbeeld twee dagen meewerken en de rest van de week werken aan je scriptie. Op deze manier heb je nog genoeg tijd om leuke dingen te doen én om aan je scriptie te werken. Weet je niet hoe je moet beginnen aan je scriptie? Lees dan de blog: Hoe begin je aan je scriptie? voor een paar tips.

Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Als je al die tijd hebt vrijgemaakt, dan moet je ook wel echt iets gaan doen. Het gebeurt mij vaak genoeg dat ik probeer te werken aan een opdracht en dat ik eigenlijk telkens zit te praten of op mijn telefoon zit. Ja, dat schiet natuurlijk niet op! Dus zorg dat je op een rustig plekje zit waar je je echt goed kunt concentreren. Geen afleiding! Dan pas kun je echt hard werken aan je afstudeeropdracht.

Beloon jezelf een beetje

Af en toe moet je het ook goed vinden dat je iets leuks gaat doen, een dagje niet studeert of lekker een nachtje uitgaat. Als je het hele jaar alleen maar serieus aan het leren bent, dan houd je het niet vol. Dus gun jezelf een beetje vrijheid ;). Maar ook weer niet te veel! Vind de gulde middenweg voor jezelf.

Good luck!

You can do it! Als je je aan deze tips houdt, dan ga je een heel eind komen. Kun jij nog wel wat hulp gebruiken bij het plannen? Lees dan ons blog: Met deze plan-apps haal je in 2018 wel je deadlines.

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Leeuwarden Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden