← Terug naar overzicht

Review minor: Fotografie in beeld

Ben jij creatief en heb je altijd al willen leren hoe je mooie foto’s kan maken? Dan is de minor Fotografie misschien ook wat voor jou. Voor deze minor heb je een flinke dosis creativiteit nodig en een paar goede ogen. Afgelopen periode heb ik deze minor met succes afgerond en graag vertel ik je over mijn ervaringen en hoop ik je een goede impressie te kunnen geven over de minor. Benieuwd naar mijn verhaal en eventuele tips? Lees snel verder...

Keuze minor

Op dit moment volg ik de studie Communication & Multimedia Design op de Haagse Hogeschool. Voordat ik aan CMD begon, heb ik een grafische opleiding afgerond. Hierdoor leek fotografie een mooie aanvulling. De keuze voor de minor was voor mij puur de keus dat het aanvulling bij mijn huidige opleiding en ik er in de toekomst voor eventuele stages of baan veel aan kan hebben.

Over de minor

De minor: ‘Fotografie in beeld’ werd gegeven op Haagse Hogeschool, gedurende 10 weken (één blok). Tijdens dit blok leer je verschillende dingen van fotografie. Dit is opgedeeld in vijf fotografie-opdrachten met daaraan vijf theoretische opdrachten verbonden. De theorie opdrachten zijn 25% van je cijfer en jouw uiteindelijk gekozen foto’s 75%. In de 10 weken dat je de minor volgt, krijg je hoorcolleges over de stromingen binnen de fotografie en theoretische aspecten die bij de opdracht van de week horen.

Benodigdheden

Als je deze minor wil volgen, moet je in het bezit zijn van een spiegelreflexcamera. Eerlijk is eerlijk: dit is wel een flinke uitgave die misschien niet binnen de categorie ‘fijne studentenprijsjes’ vallen. Zo is een spiegelreflex zo gauw al 300 á 400 euro. Echter: je hebt daarvoor dan een spiegelreflexcamera van Canon of Nikon. Ik wil je als tip daarom ook meegeven om acties in de gaten te houden. De merken Nikon en Canon hebben zo nu en dan acties waarbij de korting kan oplopen van 50 tot 100 euro. Dit scheelt een hoop en zeker voor een goede kwaliteit camera. Vaak worden dit soort advertenties geadverteerd als ‘cashback’ en krijg je na je uitgave de korting teruggestort op je rekening.

Als je de camera hebt aangeschaft, heb je de body van de spiegelreflex + standaardlens en tas. De standaard lens is vaak de 18-55mm lens. Dit is een prima lens en zeker om mee te beginnen. Als je toch iets specifieke dingen wil fotograferen, dan kan je altijd andere lenzen aanschaffen. Naast de camera heb je ook een statief nodig. Deze kan je voor een kleine 30 euro aanschaffen. Om je foto's uiteindelijk te bewerken te laden vanaf je camera, heb je het Adobe CC pakket te 'kopen'. Deze sofware kan je op twee computers zetten, dus als een studiegenootje ook deze minor gaat doen, dan kan je de kosten delen. Voor het bewerken van je foto's en laden van je camara naar je computer zal je onder andere Adobe Lightroom gebruiken. In Lightroom kan je beiden dingen doen. Als je dit niet hebt kan je werken met Adobe Bridge (voor het laden van je camera naar computer) en de bewerking in Photoshop. Als je alle opdrachten correct hebt uitgevoerd (ook theoretische opdrachten), dan ga je aan de slag met de layout van je boek. Dit doe je in het programma Indesign. Nadat je alle opdrachten hebt uitgevoerd, laat je deze afdrukken in een boek. Dit kan je doen via Albelli. Je uiteindelijke foto's (+ boek) neem je mee naar het assesment en boekprestantatie. 

Tip: de volgende websites zijn handig om in de gaten te houden wanneer het gaat om voor acties van spiegelreflexcamera's: Mediamarkt en KameraExpress.

Tip: als je een statief wil kopen voor een spiegelreflexcamera, dan moet je goed opletten of de statief deze wel kan houden. Ik raad je de statieven van HAMA aan. Deze zijn niet alleen betaalbaar, maar ook nog eens van goede kwaliteit (zelf had ik de HAMA Statief Star 63).

De opdrachten 

Het fijne aan deze minor is dat er wordt gekeken naar jouw kwaliteit van fotograferen. Hierdoor hoef je je werk niet te vergelijken met andere studenten omdat de niveaus zo erg verschillen. Dit heb ik zelf ook erg gemerkt. Zo zag ik soms werk van studenten waarbij ik echt aan mezelf ging twijfelen. Echter, de leraren kijken per persoon waar je niveau ligt en halen het beste uit een persoon. De foto’s werden bij iedereen, naarmate de weken vorderde, steeds beter. Ook de concepten achter de foto’s werden steeds beter. De omgeving waarin je fotografeert is afwisselend is geheel afhankelijk van wat of wie jij wil fotograferen. Je bent dus veel op pad en zal zo nu en dan naar buiten moeten om te fotograferen. De verschillende opdrachten zijn zo opgebouwd dat je in verschillende omgevingen moet fotograferen. De Haagse Hogeschool beschikt over een fotostudio, tijdens workshops leer je ook hoe de lampen in de studio werken en krijg je verschillende opdrachten zodat je eerst kan oefenen voordat je zelf aan de slag kan gaan. 

Wat leer je?

Tijdens deze minor komen verschillende dingen aan bod, je leert niet alleen hoe de camera werkt maar ook hoe je moet fotograferen in de studio en verschillende situaties. Daarnaast leer je anders te kijken naar de dingen om je heen. Nu ik de minor Fotografie heb gevolgd, merk ik tijdens mijn treinreis dat ik vaak baal dat ik op dat moment mijn camera niet bij mij heb. Hieronder geeft ik nog een korte opsomming van de minor:

 • Stromingen binnen de fotografie
 • Een idee (concept) vertalen naar beeld
 • Werken met programma’s van Adobe (Lightroom, Photoshop, Indesign)
 • Basis technieken van fotografie
 • Door de verschillende opdrachten leer je anders kijken naar de dingen om je heen
 • Veel zelfstudie en dingen ontdekken
 • Wat ik heb gemerkt is dat ik nu echt heel anders naar dingen kijk.
 • Werken in verschillende situatie (licht/donker)
 • Het werken met verschillende contrasten
 • Hoe breng je emotie over op beeld?

Meer studentennieuws

soa test
Kerstdiner
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Leeuwarden Studentenstad!

 • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
 • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
 • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden