← Terug naar overzicht

Een tussenjaar: hoe pak je het aan?

Ben jij bezig met het laatste jaar van de middelbare school of mbo? En weet je nog niet zeker wat je hierna wilt gaan doen? Dan is een tussenjaar misschien wel iets voor jou. In deze blog vertellen we hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Waarom kiezen voor een tussenjaar?

Een tussenjaar nemen is erg populair. Een jaartje niet naar school klinkt natuurlijk niet verkeerd. Maar het kan ook heel nuttig zijn! Bijvoorbeeld wanneer je nog niet helemaal zeker bent over je studiekeuze. Of als je het écht niet ziet zitten om direct na de vakantie weer de schoolbanken in te gaan. In een tussenjaar heb je veel tijd om na te denken over je toekomst. Zo kun je daarna zonder tegenzin én met zekerheid aan een nieuwe studie of baan beginnen!

Hoe vertel je het aan je ouders?

Een tussenjaar nemen om te reizen of werken is echt iets van deze tijd. Voor veel ouders is het dan ook even schrikken wanneer hun kind hiervoor kiest. Ben je bang dat ze bij jou thuis niet blij zullen zijn met je keuze? Denk dan goed na over hoe je het vertelt. Het is slim om het op tijd te vertellen, niet op de laatste dag dat je je kunt inschrijven voor een vervolgopleiding. Ook is het handig om al een beetje een plan te hebben. Je hoeft natuurlijk nog geen vluchten te boeken, maar een idee hebben van wat je wilt gaan doen, is een aanrader. Zo laat je aan je ouders zien dat het geen impulsieve beslissing is. Blijft het lastig om ze over te halen? Laat ze dan deze blog lezen over de voordelen van een tussenjaar.

Wat ga je doen?

Er zijn oneindig veel manieren waarop je een tussenjaar kunt inrichten. Backpacken, bijvoorbeeld in Azië, is een van de populairste. Dit is natuurlijk heel tof, maar er zijn veel meer dingen die je kunt doen! Je kunt bijvoorbeeld ook gaan werken in het buitenland. Wordt reisleider in een lekker warm land of ga juist skiles geven in de bergen. Of steek je handen uit de mauwen als vrijwilliger, zowel over de grens als in Nederland. Er is heel veel keus! Het is vooral belangrijk dat je weet wat je wilt en alles goed voorbereidt. Zo voorkom je dat je uiteindelijk een heel jaar thuis op de bank hangt.

Waar moet je rekening mee houden?

Als je kiest voor een tussenjaar, dan zijn er een aantal belangrijke dingen waar je aan moet denken. Allereerst: het budget. Als je wilt reizen, dan moet je hier wel geld voor hebben. Daarom kiezen veel jongeren ervoor om het eerste deel van hun tussenjaar te werken. Weet jij nu al dat je na dit schooljaar een tussenjaar wilt nemen? Begin dan alvast met sparen!

Daarnaast is het ook belangrijk dat je je bezighoudt met de tijd na je tussenjaar. Ga je een studie starten? Houd dan bijvoorbeeld rekening met de aanmelddeadline.

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Leeuwarden Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

Abonneren op