← Terug naar overzicht

Een huisdier nemen als student? Hier moet je aan denken!

huisdier

Bij het verlaten van het ouderlijk huis laat menig student een geliefd huisdier achter. Als je in het weekend naar huis gaat, is er gelukkig tijd om flink te knuffelen. Voor de rest moet je het doen met veel te schattige foto’s die je moeder stuurt in de familie groepsapp. Dit kan soms best lastig zijn, zeker als het beestje heel je jeugd bij jullie woonde. Dit is een reden waarom sommige studenten er uiteindelijk toch voor kiezen om zelf een huisdier te nemen. Een maatje dat er altijd is als je thuiskomt en waardoor je je nooit alleen voelt. Maar wat brengt dit voor verantwoordelijkheden met zich mee? En wat mag je niet vergeten als je deze keuze maakt?

Huisdierproof studentenhuis

Een studentenkamer is vaak klein en heeft gebrek aan een tuin. Als je besluit om een huisdier te nemen, is het belangrijk dat je nagaat hoe huisdierproof jouw studentenhuis is. Er zijn een aantal zaken waar je zeker rekening mee moet houden.

Ten eerste is het erg belangrijk deze keuze goed te overleggen met je huisgenoten. Zijn zij het ermee eens dat er een beestje in huis komt? Maak duidelijke afspraken samen, zodat er geen gedoe ontstaat. Bespreek wie de hoofdverantwoordelijke is voor het dier of maak een duidelijk schema als je de zorgen verdeelt.
Houd niet alleen rekening met jouw eigen huisgenootjes, maar ook met omwonenden. Beperk de overlast voor buren. Niemand is blij met een blaffende hond om zes uur ’s ochtends.

Ten tweede moet je goed nagaan of het beestje een fijn thuis zal hebben. Katten gaan erg graag naar buiten en een hond moet uitgelaten worden. Is hier genoeg plek voor en is het veilig genoeg? Neem je een knaagdiertje, schaf dan een degelijk hok aan dat je makkelijk kan verschonen.

Houd ook in je achterhoofd dat niet elk studentenhuis zit te wachten op een huisdier. Mocht je dus binnen korte tijd op zoek gaan naar een nieuwe kamer, is het wellicht handiger even te wachten. Het zou zonde zijn als dit het onmogelijk maakt een fijn thuis te vinden. Op zijn tijd komt er altijd een mogelijkheid te kiezen voor een huisdier. 

Gezondheid

Als je een huisdier hebt, wil je hier goed voor kunnen zorgen. Net als bij mensen staat gezondheid op nummer één. Dit betekent dat je kennis moet hebben over wat het beste is voor het beestje. Ook komen hier financiële zaken bij kijken.

Helaas kunnen huisdieren ook ziek worden. Zorg dat je hier goed op voorbereid bent. Ga na welke dierenarts er in je buurt zit en zorg dat je hier makkelijk kan komen. Daarnaast is het aan te raden je huisdier te verzekeren. Dit voorkomt torenhoge kosten als je beestje eens een grote ingreep moet ondergaan.

Goede dierbenodigdheden zijn vaak een kostbare investering. Sommige investeringen zoals een goed hok of sterke halsband zijn eenmalig. Andere aankopen zoals gezond voer of kattenbakkorrels moet je vaker aanschaffen. Ga naar een dierenspeciaalzaak en vraag advies, zodat ze je kunnen helpen om goed en betaalbaar materiaal te kopen.

Praktische zaken

Ten slotte zijn er nog een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste heeft te maken met de continue zorg voor je dier. Het studentenleven is flexibel en onvoorspelbaar, terwijl een huisdier regelmatige zorg nodig heeft. Daarom is het belangrijk om voor het aanschaffen al duidelijk te weten waar je diertje heen kan als jij bijvoorbeeld een weekendje weg bent of op vakantie gaat.
Kies je voor een hond? Zorg er dan voor dat je genoeg thuis bent om met het beestje te gaan wandelen. Past dit niet in je planning? Regel dan iemand die het voor je doet of ga toch voor een ander dier dat minder aandacht vraagt. Eerder schreven wij over de voor- en nadelen van huisdieren voor studenten.

Meer studentennieuws

Regelen
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Leeuwarden Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden