← Terug naar overzicht

Tips: geld besparen als student

Studeren is hartstikke duur. En na afschaffing van de basisbeurs zit je al snel opgescheept met een torenhoge studieschuld. Toch zijn er verschillende manieren om wat geld opzij te zetten tijdens je studententijd. Zo heb je toch een buffer voor na het studeren. In deze blog geven wij je tips om te besparen als student!

Maak een begroting

Maak voor jezelf inzichtelijk welke uitgaven en inkomsten je maandelijks hebt. Zet deze bedragen in een begroting tegenover elkaar. Zo zie je wat je maandelijks overhoudt om te sparen en op welke kosten je eventueel kunt besparen.

Open een spaarrekening

Als je weet hoeveel je maandelijks kunt sparen, is het handig om een spaarrekening te openen. Zo kun je dit geld ‘uit zicht houden’ en geef je het minder snel uit dan wanneer je het op je normale betaalrekening laat staan. Leer jezelf ook aan om extra geld, dat je krijgt of verdient, meteen op je spaarrekening te zetten. Zo geef je het niet ongemerkt uit aan onnodige aankopen!

Houd aanbiedingen in de gaten

Een van de oudste trucs om te besparen, is natuurlijk om de aanbiedingen in de gaten te houden. Baseer je boodschappenlijstje bijvoorbeeld op de actieproducten in de supermarkt. Als je hierdoor meer moet kopen dan je nodig hebt, kun je het natuurlijk altijd invriezen en op een later moment gebruiken. Let ook op aanbiedingen van producten die je misschien later nodig hebt. Zo koop ik mijn shampoo als er een 1+1 gratisactie is. 

Maak een boodschappenlijstje

Een andere tip is om een boodschappenlijstje te maken én je eraan te houden! Zo zorg je dat je alleen koopt wat je echt nodig hebt. Ga ook nooit met een lege maag boodschappen doen. Je hebt dan veel meer de neiging om allerlei lekkers in je mandje te stoppen.

Deel de kosten

Natuurlijk wil je niet de gierigaard van de vriendengroep zijn. Maar je kunt veel geld besparen door kosten te delen. Als je bijvoorbeeld samen met je huisgenoten kookt, kun je ook het bedrag van de boodschappen splitten. Vaak is dit ook een stuk handiger boodschappen doen, want de meeste verpakkingen in de supermarkt zijn niet gebaseerd op porties voor 1 persoon. Let ook op bij het uitgaan dat iedereen evenveel rondjes haalt. Gaat dit bij jouw vriendengroep eigenlijk altijd mis? Dan is een goed alternatief om vooraf een bepaald bedrag in te leggen in een pot. Zo weet je zeker dat iedereen hetzelfde kwijt is.

Meer studentennieuws

assessment
computer
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Leeuwarden Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden