← Terug naar overzicht

Op kamers in Leeuwarden: dit moet je weten

De Waag Nieuwstad Leeuwarden

Je gaat studeren in Leeuwarden of je bent op zoek naar een nieuwe kamer. Spannend! Als je nog niet bekend bent in Leeuwarden weet je waarschijnlijk niet waar je moet beginnen met zoeken. Geen zorgen. In dit artikel geef ik je handvatten over makelaars, facebookpagina’s en de leukste studentenwijken van Leeuwarden.

Studentenwoning in Leeuwarden

Als je voor het eerst uit huis gaat kun je er voor kiezen om een studentenwoning te betrekken. Dit is niet alleen gezellig, je kent gelijk ook een paar medestudenten. Afhankelijk van je budget zijn er verschillende opties. Je kunt je inschrijven op Kamernet.nl of andere soortgelijke websites. Hier kleven wel nadelen aan. Soms zijn er wachtrijen, je moet geld betalen voor het reageren op een kamer of een maandelijkse fee. Daarnaast is de kans dat je via dit soort sites een kamer vindt redelijk klein. De concurrentie is vaak groot. Gelukkig zijn er ook andere opties. 

Tip: meer informatie over wonen in Leeuwarden lees je op onze speciale wonen in Leeuwarden pagina!

Een Facebook oproep

Je kunt een oproep plaatsen of reageren op oproepen van anderen op meerdere Facebookpagina’s. Typ de zoekwoorden ‘Leeuwarden huurwoning’ of ‘Leeuwarden kamers’ in en je ziet gelijk meerdere pagina’s zoals Leeuwarden Housing Market, Huurwoningen in Leeuwarden, Huurwoningen of kamers huren in Leeuwarden. Let wel, deel hier niet teveel persoonlijke informatie.

Vind een kamer via de makelaar

Mijn persoonlijke favoriet is huren via een makelaar. Je bespaart jezelf veel tijd en vervelende hospiteeravonden. Bij De Noordelijke Verhuurmakelaar betaal je geen makelaarskosten en zij verhuren zowel kamers als appartementen. Dit geldt ook voor Rotsvast. Als je zelf geen tijd hebt om hun aanbod te bekijken op de website, kun je Rotsvast ook inhuren als aanhuurmakelaar. Hier zijn vaak wel kosten aan verbonden.

Tip: soms is het huren van een compleet appartement goedkoper dan een kamer. Dit kan het geval zijn als je een appartement huurt met een maximale kale huur van 737 euro. Gas, water en licht zijn niet in deze prijs meegerekend. Als de huur onder dit bedrag zit en je voldoet aan een aantal voorwaarden, dan kom je in aanmerking voor huurtoeslag. Dit kan oplopen tot maximaal 368 euro per maand. De huurprijs voor 2020 moet lager zijn dan 737 euro, je bent ouder dan 18 jaar, je hebt een eigen voordeur en je verdient niet al te veel bij. Kijk op de Belastingdienst of je in aanmerking komt voor huurtoeslag en wat de hoogte van de toeslag is.

De leukste studentenwijken

Maar in welke wijken moet je nou op zoek naar een kamer? Uiteraard is de Nieuwestad - het centrum van Leeuwarden - erg gezellig maar soms ook wel prijzig. Net buiten de Nieuwstad zijn er veel leuke en gezellige straatjes met als grootste voordeel dat je na het stappen rollend naar huis kunt. De wijk Bilgaard en het Valeriuskwartier worden ook goed bewoond door studenten, omdat het op een steenworp afstand ligt van NHL Stenden Hogeschool. In de wijk Huizum ligt Van Hall Larenstein Hogeschool. Hier wonen ook veel studenten. Gelukkig is het centrum en de wijken rondom Leeuwarden niet heel groot en fiets je zo de stad door. 

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Leeuwarden Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden