← Terug naar overzicht

Eindexamens: hoe jij de perfecte leerplanning maakt

Heb jij moeite met plannen? Dan ben jij zeker niet de enige! Een goede planning geeft je houvast en het scheelt je heel veel stress. In blog lees jij alles wat jij moet weten om een goede planning te maken.

Overzicht

Verzamel eerst alles wat jij moet doen voor de eindexamens. Schrijf alles op en maak vervolgens een overzicht per vak met de taken die jij moet doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: literatuur lezen, samenvattingen maken, colleges voorbereiden en hoorcolleges bekijken. Maak ook een overzicht van andere verplichtingen en dingen die jij graag wilt doen. Zo houd je het realistisch! 

Houd rekening met onverwachte zaken

Plan niet te krap en bereken extra tijd voor onverwachte zaken. Onverwachte zaken zijn dingen die plotseling tussendoor komen. Dit kunnen dingen zijn zoals extra werk of privéomstandigheden. Zolang er voldoende ruimte is voor onverwachte zaken, zal je op het laatste moment niet in tijdsnood komen!

Gebruik lijstjes

Maak voor elke dag én elke week een lijst met de dingen die je af wil hebben. Als jij een taak hebt afgemaakt, dan vink je het af. Het afvinken van taken kan zorgen voor motivatie en het geeft je een inzicht in wat jij die dag hebt gedaan. Je herkent vast wel eens dat jij na een dagje leren niet goed weet wat jij hebt gedaan. Door hier inzicht in te hebben heb jij sneller een tevreden gevoel aan het einde van de dag. Dat zorgt ook weer voor motivatie!

Tijdsplanning

Om een goede leerplanning te maken, is het verstandig om tijden en dagen te koppelen aan verschillende taken. Dit houdt in dat je een weekplanning maakt. Hierin zet je eerst de belangrijkste dingen. Bedenk goed hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt, maar ook hoeveel tijd je er maximaal aan wil besteden. Mocht je uiteindelijk langer of korter hiermee bezig zijn, dan weet je dat voor de volgende planning! Na alle belangrijke dingen, kun je nog wat extra taken toevoegen. Tenminste, als daar nog ruimte voor is. Houd de planning haalbaar en denk ook aan de pauzes. De hele dag doorleren gaat niet lukken. Probeer elke twee uur ongeveer een kwartier pauze te nemen. Rond lunchtijd neem je dan een lange pauze! Kort leren is meestal een stuk effectiever dan uren achterelkaar! Denk er ook eens over na rond welke tijd van de dag jij je het beste kunt concentreren. Is dat in de ochtend? Plan dan de moeilijkste vakken 's ochtends in! Laatste tip: zet je telefoon op stil of leg 'm weg. 

Planning af? Dan wil jij vast nog een paar tips om beter te leren. Veel succes met de eindexamens!

Meer studentennieuws

wat doen zomervakantie
Abonneren op