Skip to main content
Gemeente Leeuwarden

Als inwoner van Leeuwarden kun je bij de gemeente Leeuwarden terecht om gemeentelijke zaken te regelen. Het aanvragen van een rijbewijs en paspoort, maar ook het inschrijven als inwoner gebeurt bij de gemeente. We hebben een overzicht gemaakt van belangrijke gemeentelijke zaken voor jou als student. Zo weet je precies hoe het werkt, waar je moet zijn en wat je moet meenemen!

Inschrijven in Leeuwarden

Als je in Leeuwarden gaat wonen, dan moet je je inschrijven bij de gemeente. Je kunt je verhuizing online doorgeven met je DigiD. Ga je liever persoonlijk langs bij het gemeentehuis? Maak dan eerst online een afspraak.

Om je verhuizing door te geven, heb je de volgende documenten nodig:

  • Jouw eigen Legitimatiebewijs en soms ook een kopie daarvan.
  • Bewijs van bewoning, zoals een koopakte of huurcontract.
  • Ga je bij iemand inwonen? Dan heb je een toestemmingsverklaring nodig van de hoofdbewoner en een kopie van zijn of haar identiteitsbewijs.
  • Bij antikraak: een gebruikersovereenkomst.

Paspoort, ID-kaart of rijbewijs aanvragen

Tijdens je studietijd ga je waarschijnlijk ook vaak op reis. Dan is het wel noodzakelijk dat je een geldig legitimatiebewijs hebt. Is jouw legitimatiebewijs verlopen en woon je in Leeuwarden? Dan kan je een paspoort of ID-kaart bij de gemeente aanvragen. Voor een nieuw legitimatiebewijs moet je altijd persoonlijk langs bij de gemeente. Maak hiervoor wel even een afspraak. Ook een rijbewijs vraag je aan bij de gemeente. Voor een nieuw rijbewijs moet je ook persoonlijk langs de gemeente gaan, maar je kunt deze wel online verlengen.

Grofvuil

Studenten kunnen een hoop troep maken en soms past die troep niet in de gewone afvalcontainer. Dit soort groot afval moet bij het grofvuil. Als je bijvoorbeeld gaat verhuizen en de helft van je meubilair niet meegaat, dan kan je dat laten ophalen door de grofvuildienst. Je moet hiervoor een afspraak maken met Omrin.

Contact gemeente Leeuwarden

Als jij één van de bovenstaande zaken moet regelen of iets anders, dan kun je bij het gemeentehuis van Leeuwarden terecht.

Adres gemeente Leeuwarden
Oldehoofsterkerkhof 2
8911 DH Leeuwarden

Telefoon: 14058
WhatsApp 06-4336 5223

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 08:30 tot 17:00 uur

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.