Skip to main content
Zoektips voor een kamer in Leeuwarden

Zoeken naar een kamer in Leeuwarden kan een hele klus zijn. Je moet er rekening mee houden dat het even duurt voordat je een mooie kamer, gezellig studentenhuis of cool appartement om te delen met vrienden hebt gevonden. Je moet veel en vaak het kameraanbod in de gaten houden, snel reageren op beschikbare woonruimtes en vooral tegen iedereen vertellen dat je op zoek bent! Hulp nodig? We geven je wat zoektips waardoor je zoektocht naar een kamer of appartement in Leeuwarden wat makkelijker wordt.

Tip: wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste kameraanbod in Leeuwarden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of kijk direct naar de beschikbare kamers bij ons kameraanbod in Leeuwarden.

Begin op tijd met zoeken naar een kamer in Leeuwarden

Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar toch gaan de meeste (eerstejaars)studenten in de zomer op zoek naar een kamer. Hierdoor is het tijdens de zomermaanden altijd erg druk op de kamermarkt. Ruim 6.000 studenten wonen op kamers in Leeuwarden en er komen elk jaar meer studenten bij. Je hebt dus veel concurrentie. De gouden tip blijft dus om op tijd te beginnen met de zoektocht naar een studentenkamer. Ook gaan veel huiseigenaren met nieuwe panden en bewoners van studentenhuizen vaak rond mei al op zoek naar nieuwe bewoners. Hoe eerder je er dus bij bent, hoe beter! Maar hoe vind je nou die perfecte studentenkamer? Wij hebben hieronder een paar tips voor je op een rij gezet!

Inschrijven bij kameraanbieders in Leeuwarden

Zodra je weet dat je op kamers wil, schrijf je dan zo snel mogelijk in bij woningbouwverenigingen. Hoe langer je daar staat ingeschreven, hoe beter. Je hebt dan namelijk voorrang op mensen die later dan jij staan ingeschreven. Een woningbouwvereniging met woningen in Leeuwarden is bijvoorbeeld WoonFriesland. Andere kamer- en woningaanbieders waar veel woonruimtes op staan zijn bijvoorbeeld:

Je kunt je natuurlijk inschrijven voor meerdere kameraanbieders om je kans op een kamer te vergroten.

Kamernet

Kamernet biedt een groot overzicht van studentenkamers en is een van de grootste kameraanbieders voor Studenten. Je kunt alle kamers bekijken nadat je je hebt ingeschreven bij Kamernet. Ze bieden een overzicht met  studentenhuizen, kamers en appartementen. Hoe het werkt? Heel simpel:

  1. Je schrijft je in op de website van Kamernet.
  2. Je kiest je abonnementsvorm waarmee je onbeperkt kan reageren op kamers.
  3. Je reageert op de kamer die jou interessant lijkt en...
  4. Wachten op een uitnodiging! 

Inschrijven bij Kamernet  is gratis. Voor de mogelijkheid om te reageren op kamers moet je een betaald abonnement afsluiten. 

Schakel je netwerk in voor woonruimte in Leeuwarden

Je hoort het overal: netwerken, netwerken, netwerken.... Je kennissenkring is superbelangrijk bij het vinden van een kamer. Vertel iedereen - ook via social media - dat je een kamer zoekt. Via vrienden, studiegenoten, kennissen en familie vind je vaak het snelst een kamer. Ook lid worden van een studentenvereniging helpt om je netwerk te vergroten. Veel studentenverenigingen hebben bovendien studentenhuizen waar alleen leden mogen wonen die lid zijn van die vereniging. Als nieuw lid maak je kans om in een verenigingshuis te gaan wonen. Benieuwd welke verenigingen er in Leeuwarden zijn? We hebben alle  studentenverenigingen in Leeuwarden  voor je op een rij gezet.

Social zoektips voor een kamer in Leeuwarden

Natuurlijk kun je op al je social media pagina's een berichtje plaatsen dat je op zoek bent naar een woning in Leeuwarden. Maakt het bericht niet te lang en zet er in ieder geval in waar je naar op zoek bent en wat je budget is. Word ook lid van Facebookpagina's en -groepen. Vaak moet je bij dit soort kamers wel hospiteren, maar dit geeft je meteen de gelegenheid om je toekomstige huisgenoten te leren kennen. Dit zijn 3 handige Facebookpagina's die je aan een kamer kunnen helpen:

Tijdelijke kamers in Leeuwarden

Kan je geen permanente woonruimte vinden? Kijk dan ook naar tijdelijke kamers. Veel studenten gaan een aantal maanden op stage of maken een reis en verhuren tijdelijk hun kamer in Leeuwarden.  Wanneer je al in de stad woont, is de kans groter dat je via via een kamer vindt omdat je je midden in het Leeuwardse leven bevindt. Bevalt het je om tijdelijk op een plek te wonen? Het passen op tijdelijke woonadressen is ook een mooie kans om verschillende soorten woningen vanbinnen te zien en de stad snel te leren kennen doordat je in korte tijd op verschillende locaties woont! Je kunt natuurlijk ook kijken of je bij vrienden of familie kunt blijven logeren, zodat je vanuit daar verder kunt gaan zoeken.

Tip: als je tijdelijk op een adres woont heeft dit invloed op je studiefinanciering. Meestal kun je je niet inschrijven op het tijdelijke adres. Als je niet op het adres inschreven staat waar je woont heeft dat invloed op je studiefinanciering. Informeer dus eerst goed wat de mogelijkheden zijn en maak goede afspraken met de verhuurder. Kijk voor meer informatie op de pagina verhuizen van DUO.

"Ik zoek een kamer in Leeuwarden" op een ouderwets prikbord.

Het lijkt niet helemaal van nu, maar: spreid je kansen en zet ook ouderwets adverteren op een prikbord in tijdens je zoektocht. Je hebt vast weleens een briefje zien hangen in de supermarkt, bibliotheek, hogeschool of universiteit bij jou in de buurt. Dit zijn kleine advertenties op een prikbord waar een oproep staat voor het vinden van een kamer. Maak de tekst niet te lang. Vermeld: 1) dat je op zoek bent naar een kamer in Leeuwarden, 2) hoeveel m2 je zoekt, 3) wat je wil betalen per maand en 4) een regel over jezelf waaruit blijkt dat je betrouwbaar bent. Er zijn altijd mensen die een kamer over hebben en wie weet vind je op deze manier een superleuke woning!

Antikraak betekent goedkoop en flexibel wonen in Leeuwarden

Antikraak staat bekend als erg goedkoop wonen, maar het is niet voor iedereen weggelegd. De kans bestaat dat je binnen een maand alweer je ruimte uit moet en veel moet verhuizen. Aan de andere kant kun je soms voor weinig geld op unieke locaties terecht komen. Lees hier meer over op onze pagina antikraak in Leeuwarden.

Verbreed je zoekopdracht naar de totale regio Leeuwarden

Staar je ook niet blind op een kamer vinden in het centrum van Leeuwarden. Ja, wonen in het centrum of in de buurt is leuk, maar ook druk en vooral duur. Oriënteer je ook eens op het kameraanbod in plaatsen rondom Leeuwarden. Natuurlijk wil je meteen een eigen appartement voor € 300,- met uitzicht op de stad, maar dat is zoeken naar een speld in de hooiberg. Zoals we al eerder schreven, is het altijd makkelijker een kamer te vinden als je al in de stad (of regio) woont. Je bent dan al onderdeel van het Leeuwardse (studenten)leven en zo hoor je sneller of er ergens een kamer vrijkomt.

Blijf in Leeuwarden niet eindeloos naar dat unieke studentenpaleis zoeken

Je bent op zoek naar een appartement in de buurt van de Doelesteeg? Dream big, maar blijf ook realistisch. Wees niet te kritisch bij je eerste studentenkamer.  Misschien is de kamer die je vindt niet precies wat je verwacht had, maar vaak kun je later doorverhuizen naar een mooiere kamer. En je bent nou eenmaal een student, de ruimte die je thuis bij je ouders had wordt sowieso iets minder! Maar je staat aan het begin van een mooie tijd in je leven, dus wat avontuur en flexibiliteit hoort daarbij. En: als het goed is ben je tijdens je studententijd waarschijnlijk toch weinig op je eigen kamer, aangezien er in Leeuwarden altijd leuke dingen te doen zijn.

Samen of alleen zoeken naar een kamer

Samen met jouw beste vrienden wonen is superleuk, maar dit maakt het  zoeken wel  een stuk moeilijker. Er komen niet vaak twee kamers tegelijk vrij in hetzelfde pand. Ook niet elk huurappartement is geschikt om samen in te wonen en soms mag het niet eens. Als je samen wil wonen, kun je het beste eerst op zoek gaan naar je eigen kamer. Vaak komt er in de loop van de tijd wel weer een kamer beschikbaar in een studentenhuis en dan kan je alsnog samen met je vrienden wonen!

Houd ook het kameraanbod in Leeuwarden op onze website in de gaten of schrijf je in op de  nieuwsbrief van LeeuwardenStudentenstad.nl.  Dan houden wij jou op de hoogte van de laatste kamers, up-to-date studentennieuwsbijbanen en leuke aanbiedingen voor studenten.

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Leeuwarden Studentenstad

Leeuwarden biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Leeuwardense studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, feestjes, de beste kamers, de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Leeuwarden.

Studeren in Leeuwarden

Ga jij studeren in Leeuwarden? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Leeuwarden

Ga je in Leeuwarden studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Leeuwarden en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Leeuwarden

Er zijn heel veel redenen om in Leeuwarden te studeren en wonen tijdens je studententijd. Het is een van de gezelligste steden van Friesland en het heeft een rijke historie.

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Leeuwarden

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Leeuwarden Studentenstad.

Gezondheidszorg in Leeuwarden

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Leeuwarden staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.